18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBăsescu: UE cere retragerea imediată din Ucraina a forţelor armate ale Rusiei

Băsescu: UE cere retragerea imediată din Ucraina a forţelor armate ale Rusiei

Preşedintele Traian Băsescu, aflat la Bruxelles, unde participă la Consiliul european pe tema Ucrainei, a declarat în această seară că forul condamnă violarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi cere retragerea imediat a forţelor armate ale Rusiei, relatează b1.ro. „Acţiunile Federaţiei Ruse au fost calificate ca fiind acte de agresiune. Consilul condamnă violarea suveranităţiii şi integrităţii Ucrainei. Se cere imediat retragerea forţelor armate ruse din Ucraina. Se cere Rusiei să permită imediat accesul observatorilor internaţionali”, a declarat preşedintele.

Train Băsescu a mai afirmat că forul european condamnă organizarea unui referendum în Crimeea şi constată că această acţiune contravine Constituţiei Ucrainei. „UE consideră că are responsabilităţi pentru pacea şi securitatea Europei şi ca atare se implică într-un proces de negociere care să vizeze detensionarea situaţiei din Ucraina. Consiliul cheamă Federaţia rusă să intre în guvern cu guvernul legitim al Ucrainei şi să înceapă imediat negocieri”, a mai spus preşedintele.

Potrivit Mediafax.ro, Consiliul european a decis că, dacă până la următorul summit european, de peste două săptămâni, Rusia nu începe negocierile cu Ucraina, pot fi luate o serie de măsuri, respectiv restricţii de călătorie pentru demnitari şi îngheţarea activelor aflate pe teritoriul Uniunii Europene, precum depozite în bănci, bunuri, investiţii şi acţiuni ale investitorilor ruşi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS