13.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePosturile vacante din şcoli se vor scoate în rate la concurs

Posturile vacante din şcoli se vor scoate în rate la concurs

Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a publicat prima listă cu posturi disponibile pentru cadrele didactice titulare care au nevoie să-şi completeze norma didactică. Sunt însă numai fracţiuni de normă şi nu apar cele 152 de posturi ale profesorilor care ies la pensie de la 1 septembrie. Inspectorul şcolar general adjunct Luminiţa Popescu, preşedintele comisiei de mobilitate a cadrelor didactice, a precizat pentru GdS că aceste catedre libere se vor afişa pe rând.

În prezent, s-au făcut publice numai 190 de fracţiuni de normă care vor fi puse la dispoziţia dascălilor care vor participa la şedinţa publică din 7 martie pentru completarea normei. Noutatea din acest an constă în faptul că există posibilitatea ca orele pentru completarea normei să fie acordate pe perioadă nedeterminată şi nu numai pe durata unui an aşa cum se proceda până acum.
„La nivelul judeţului Dolj, sunt 71 de cadre didactice care vor concura pentru cele 190 de fracţiuni de normă, ceea ce înseamnă că au deficit cuprins între două şi nouă ore din norma didactică. Noutatea din acest an este că în unităţile de învăţământ din mediul rural, completarea normei didactice se poate realiza pe durată nedeterminată. Această prevedere poate fi aplicată deopotrivă şi în mediul urban, dar numai pentru cadrele cadrele didactice titulare care urmează să-şi completeze norma didactică cu ore în unităţile de învăţământ în care au beneficiat de continuitate neîntreruptă în ultimii trei ani şcolari, cu condiţia ca orele respective să fie vacante şi să se certifice viabilitatea lor“, a precizat inspectorul şcolar general adjunct Luminiţa Popescu. Prin această măsură inspectorii şcolari spun că vor asigura stabilitate la clasă, în sensul că profesorii nu vor fi schimbaţi în fiecare an şcolar.
Cele mai multe fracţiuni de normă se găsesc la disciplinele biologie, chimie, educaţie fizică şi sport. De asemenea, la învăţători sunt scoase la concurs 13 posturi, iar la educatoare 16 posturi care sunt rezervate.

O nouă rundă săptămâna viitoare

Lista de posturi publicată ieri nu este definitivă. Pe 10 martie urmează să se publice noi posturi vacante, dar şi lista restructuraţilor.
„La nivelul judeţului Dolj sunt 1.100 de norme şi fracţiuni de normă, dar, deocamdată, ne ocupăm numai de fracţiuni pentru a completa norma cadrelor didactice cu deficit de ore la încadrare. Sunt însă şi posturi libere care vor fi sparte pentru a asigura continuitatea titularilor în şcoală. Pe 10 martie se vor publica listele cu restructuraţii, dar şi cu posturile care vor fi scoase pentru a le asigura posibilitatea de a continua activitatea. Posturile libere vor fi scoase pe rând după fiecare etapă“, a mai precizat Luminiţa Popescu, inspector şcolar general adjunct.
În Dolj, după centralizarea dosarelor de pensionare sunt 152 de cadre didactice îşi vor înceta activitatea didactică la limită de vârstă pe 1 septembrie.
Cele mai multe catedre vacante sunt la educatoare – 34, la învăţători – 19, dar şi pentru profesorii de matematică – 17, profesori de educaţie fizică – 13 şi profesori de limba şi literatura română – 9. Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj nu a dezvăluit până care sunt şcolile cu profesori pensionari şi nici dacă aceste posturi care vor rămâne libere sunt mai mult în mediul rural sau în cel urban.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS