12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePovestea celor trei olimpici din Olt, viitori medici în România

Povestea celor trei olimpici din Olt, viitori medici în România

http://www.youtube.com/watch?v=ZkosSnhC5w4

Aproximativ patru săptămâni de emoție, ore în șir de studiu, planuri și vise. Asta îi așteaptă pe cei trei elevi de excepție ai Liceului Teoretic „Mihai Viteazul“ din Caracal, care vor reprezenta județul Olt la faza națională a olimpiadei de chimie, programată să aibă loc în luna aprilie.

Tabelul periodic al elementelor, identitatea atomilor, valențele și formulele au devenit pasiunea celor trei adolescenți de excepție din județul Olt: Vlad Alexe, Mihaela Flavia Stoicea și Ioana Tănasie. Toți trei s-au calificat la faza națională a olimpiadei de chimie, toți au obţinut în ultimii ani rezultate notabile la concursurile și olimpiadele județene și naționale. Fiecare dintre ei este un exemplu demn de urmat, iar ambițiile acestor copii sunt deosebite.

Va urma Universitatea de Medicină din București, apoi un master în Anglia

Vlad Alexe este elev în clasa a XII-a. S-a remarcat de-a lungul anilor și a devenit unul dintre cei mai performanţi elevi din județ, dar și din țară. Mărturisește că a fost atras încă din clasa a VII-a de această materie de studiu, datorită cantității vaste de informație pe care o oferă, care pe drept cuvânt este „un vas fără fund“. Nu a lipsit în ultimii cinci ani de studiu de la olimpiadele naţionale de chimie, iar în acest an își dorește să îi depășească pe cei aproximativ 100 cei mai buni elevi din țară. „Privind în urmă, pot să afirm că pasiunea mea pentru chimie a fost întreținută grație profesorilor pe care am avut șansa să îi am la catedră. Ei au fost cei care m-au încurajat, care au văzut în mine un potențial pe care nici nu visam că îl am… Am obținut de fiecare dată mențiune și am reușit să mă calific în multe din cazuri în lotul de pregătire selecționat pentru perioada verii. Toate aceste rezultate m-au ambiționat și m-au determinat să studiez tot mai mult. Studiez zilnic doar la această materie cel puțin trei ore, apoi, în weekend, îmi dau întâlnire cu colegii cei mai buni din județ și cu dascălii coordonatori la Centrul de Excelență“, a povestit Vlad Alexe. El şi-a programat deja următorii ani de studiu. Va urma cursurile Universității de Medicină din București, iar apoi își dorește să se înscrie la un master în Anglia. Vrea să se specializeze în cardiologie sau neurologie şi să profeseze ca medic în România, mărturisind că sunt spitale în care ar fi mândru să lucreze. Deşi orele de studiu îi ocupă mare parte din timp, Vlad este un adolescent care profită de fiecare moment liber pentru a merge cu prietenii în drumeții, cu bicicleta, citește, cântă la chitară. Îi admiră pe toți cei care au reușit, pe cei care și-au depășit condiția, și-au învins dizabilitățile, au devenit modele de urmat pentru ceilalţi.

„Vreau să fiu un medic pentru români, să îi tratez pe oamenii
din țara mea“

Flavia Mihaela Stoicea este elevă în clasa a X-a la același liceu din Caracal. Ea a reprezentat în ultimii ani județul la toate concursurile naționale de chimie. „În momentul în care am început să studiez chimia, mi-au fost infirmate toate zvonurile conform cărora este o materie grea, care dă bătăi de cap. Pentru mine, încă din primul moment, toate acele formule au părut extrem de simple. După ce am concurat alături de cei mai buni elevi din țară, totul s-a schimbat. Am înțeles însă că nu sunt suficiente cele două ore predate la clasă, că este nevoie să petreci zilnic multe alte ore în fața cărților de specialitate. Visul meu este să ajung să lucrez într-un laborator sau spital din România. Am înțeles că medicina reprezintă o cercetare interdisciplinară pentru care este nevoie de foarte mult studiu, pentru care ai nevoie permanent de informare. Vreau să urmez cursurile Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, vreau să fiu un medic pentru români, să îi tratez pe oamenii din țara mea. Sistemul românesc este foarte bun, avem oameni de excepție în toate domeniile de activitate. Mărturisesc cu mândrie că, în ce mă privește, s-a simțit influența familiei – bunicul a studiat medicina la Moscova, părinții mei sunt, de asemenea, medici“, a povestit Flavia.

„Misiunea noastră
este însă aceeași –
de a salva vieți”

Ioana Tănasie este elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul“. „Performanța presupune foarte multă seriozitate și muncă, te determină să fii un bun autodidact. Dacă nu aș fi ales chimia, cu siguranță aș fi mers către studiul matematicii, pentru care am, de asemenea, o înclinație deosebită. Totul a început în clasa a VIII-a, când am participat la olimpiada națională de chimie, apoi în clasele a IX-a și a X-a m-am calificat în competiția celor mai buni elevi din țară la această materie de studiu. Anul trecut am concurat alături de alți 107 elevi din toată țara la olimpiada națională de chimie. Participarea în sine la o astfel de competiție reprezintă foarte mult, iar nota obținută nu reflectă, în mare parte din cazuri, capacitatea noastră reală, deoarece putem avea o zi nefastă, emoții care ne pot determina să nu ne concentrăm. Vreau să urmez Facultatea de Medicină din București, al cărei nivel de pregătire este recunoscut atât în țară, cât și în străinătate. Ca orice adolescent, visez să profesez în cele mai importante spitale din țară, să muncesc alături de medici consacrați. Misiunea noastră este însă aceeași – de a salva vieți, de a desfășura cercetare pentru găsirea unor noi soluții de vindecare“, a spus Ioana. Îi place să citească, să joace tenis, să asculte muzică, să iasă cu prietenii atunci când timpul îi permite.

„Am câștigat o bătălie, iar dumneavoastră
repurtați încă
un succes!“

Mare parte din succesul acestor copii de excepție se datorează cadrului didactic de la clasă. Sunt profesori care și-au depășit nemulțumirile de orice natură, fie ele salariale sau de normă, și au învățat cum să-și apropie acești copii în formare și cum să le predea pentru a le stârni interesul. „M-am dăruit acestei meserii încă din 1990. Am încercat să le transmit copiilor că nu nota primează, ci informația cu care rămân în momentul în care ies de la clasă. Am elevi de care îmi amintesc cu mare drag, care lucrează în cercetare, sunt medici sau profesori. În urmă cu puțin timp, am primit un mesaj de la un fost elev, care m-a făcut să înțeleg că misiunea mea nu este în zadar. Acesta mi-a spus: «Am câștigat o bătălie, iar dumneavoastră repurtați încă un succes!»“, a menționat Valentina Ciulavu, profesor de chimie la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul“ din Caracal.

Centru de Excelență în Olt

Liceul Teoretic „Mihai Viteazul“ din Caracal a premiat, în anul școlar trecut, 250 de elevi care au obținut rezultate deosebite la concursurile și olimpiadele școlare. Această unitate de învățământ a înființat, acum aproximativ un an, un Centru de Excelență în care se pregătesc cei mai buni elevi din Olt la materii precum: chimie, fizică, matematică, engleză, istorie. În prezent, 200 de elevi din judeţ frecventează cursurile acestui centru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS