19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Mărţişorul săracului“, la Târgu Jiu

„Mărţişorul săracului“, la Târgu Jiu

Târgul de mărţişoare deschis în centrul municipiului Târgu Jiu a atras până acum mult mai puţini comercianţi decât în ultimii ani. Aceştia îşi prezintă de două zile oferta la tarabele instalate în centrul civic, din apropierea Prefecturii Gorj şi până la magazinul Romarta. Preţurile sunt pentru toate buzunarele. Pot fi achiziţionate şi mărţişoare din argint oferite de o bijuterie din oraş. Preţurile acestora încep de la 10 lei şi ajung până la 40 de lei. Mai sunt oferite spre vânzare şi bijuterii pe post de mărţişoare, fie că este vorba de obiecte fabricate din argint sau suflate cu aur. Există şi mărţişoare împodobite cu cristale Swarovski sau cu pietre semipreţioase. Preţurile variază la această categorie de mărţişoare între 70 şi 100 de lei. Mai sunt disponibile mărţişoare aplicate pe lemn de mahon sau mărţişoare despre care vânzătorii spun că au în compoziţie sticlă de Murano.

Trei mărţişoare
la un leu

În general, comercianţii care se află în centrul oraşului s-au orientat înspre mărţişoarele care costă un leu, indiferent de materialul din care sunt confecţionate (metal, sticlă, lemn). La câteva tarabe pot fi confecţionate şi mărţişoare hand made, precum cele oferite de copiii de la Asociaţia „Vasiliada“ din cadrul Mitropoliei Olteniei.
O vânzătoare de mărţişoare hand made din Târgu Jiu a declarat că piaţa a fost stricată de produsele venite din China şi care sunt foarte ieftine. Femeia avea la vânzare mărţişoare hand made cu 50 de bani bucata. Unul dintre comercianţii din Târgu Jiu vindea şi trei mărţişoare la un leu, spunând că, decât să rămână cu marfa pentru anul viitor, mai bine mai lasă la preţ, chiar dacă iese în pierdere faţă de ce a investit.
„Acum 20 de ani vindeam mărţişoare şi câştigam foarte bine. Eu am reuşit să îşi cumpăr o locuinţă din banii strânşi din vânzarea de mărţişoare. Acum merge tot mai slab de la un an la altul. Oamenii vin şi de câţiva lei îşi umplu buzunarele, să le ajungă pentru toate doamnele şi domnişoarele cărora trebuie să le dea cadouri. Dai şi cu 30 de bani ca să faci de o pâine“, a spus unul dintre vânzătorii de mărţişoare din Târgu Jiu.
Ramona Evulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu, a declarat că ieri se aflau în centrul municipiului aproximativ 50 de comercianţi de mărţişoare, jumătate faţă de anii trecuţi. Taxa percepută de primărie este de nouă lei pe zi pentru fiecare metru pătrat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS