10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmenzi pentru cei care nu lasă hingherii să ridice câini

Amenzi pentru cei care nu lasă hingherii să ridice câini

Consilierii locali vor avea pe masă, la şedinţa de joi, un proiect de hotărâre al regulamentului privind desfăşurarea activităţii de gestionare a câinilor fără stăpân din Craiova. Faţă de regulamentul de anul trecut, acesta are câteva noutăţi, printre care se află şi amendarea persoanelor care obstrucţionează activitatea hingherilor sau a celor care nu afişează la intrarea în proprietate faptul că au un câine periculos.

Iubitorii de animale care vor încerca să-i împiedice pe hingheri să ridice câinii de pe stradă vor primi amenzi între 2.000 şi 2.500 de lei. Acesta este unul dintre lucrurile pe care trebuie să le voteze consilierii locali la şedinţa din luna aceasta, programată pentru joi, 27 februarie. Conform art. 11 din regulamentul ataşat proiectului de hotărâre, „sunt interzise orice activităţi ce au drept scop perturbarea sau blocarea bunei desfăşurări a acţiunilor întreprinse de angajaţii operatorului serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân în municipiul Craiova“. De asemenea, în articolul 67 este menţionat şi că „obstrucţionarea autorităţilor sanitar-veterinare, a reprezentanţilor serviciilor de specialitate din primărie de a-şi exercita atribuţiile stabilite prin lege sau prezentul regulament“ constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda amintită mai sus, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice.

Amendă şi pentru cei fără plăcuţe cu „Atenţie, câine rău!“

Mai mult, craiovenii riscă o amendă între 1.000 şi 2.000 de lei la „neafişarea, dacă este cazul, la intrarea într-un imobil sau la uşa de acces în proprietate, a unei plăcuţe de avertizare cu inscripţionarea «Câine periculos» sau «Atenţie, câine rău»“. Specificăm că, prin „câine periculos“, conform OUG nr. 55/2002, aprobată cu modificări prin Legea nr. 60/2003, se înţelege „câinii aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii, după cum urmează: a) categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor; b) categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor“.
În regulament este menţionat că banii proveniţi din aceste amenzi vor merge la bugetul local. Alte noutăţi prevăzute impun ca stăpânul să predea cadavrul animalului de companie către Serviciul de ecarisaj, pentru a fi incinerat, sau ca stăpânul să aibă asupra lui mereu actul său de identitate, dar şi carnetul de sănătate al câinelui. Iar dacă animalul de companie muşcă sau zgârie o persoană şi nu se face dovada vaccinării anuale antirabice, câinele va fi ţinut sub observaţie timp de zece zile de către personal calificat, pe cheltuiala proprietarului, acesta trebuind să suporte şi costurile necesare imunizării şi tratării persoanei muşcate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS