Parlamentarul Elena Udrea de la Partidul Mişcarea Populară a declarat, într-un interviu acordat Gazetei de Sud, că unirea forţelor de dreapta din politica românească va avea loc atunci când liderii partidelor vor renunţa la orgolii. Udrea a precizat că dreapta poate ajunge la guvernare doar dacă un candidat al său va câştiga alegerile prezidenţiale de anul acesta.
GdS: Scena politică a României este în plină fierbere. Cum credeţi că se vor contura forţele de stânga şi cele de dreapta după ruperea USL?
E.U.: Într-un fel, ruptura USL este bună: limpezeşte apele. Vom avea la putere toate forţele politice de stânga şi în opoziţie partidele care se autoproclamă de dreapta, chiar dacă unele dintre ele au făcut până recent jocul PSD sau unele încă îl mai fac. Această delimitare clară poate fi utilă în perspectiva prezidenţialelor, mai ales în turul II – pentru că românii vor avea de ales clar între candidatul de stânga şi cel de dreapta.
Problema cea mare şi evidentă este că, în timp ce forţele politice de stânga sunt unite – fie pentru că există un singur partid mare, fie pentru că avem de-a face cu o unitate dată de resursele bugetare –, forţele politice de dreapta sunt extrem de divizate şi reuşesc greu să se înţeleagă între ele din cauza orgoliilor liderilor. Trag însă nădejde că un obiectiv atât de important cum este Preşedinţia României va reuşi să-i aducă pe toţi împreună.
GdS: În ce condiţii credeţi că, după despărţirea de PSD, PNL devine un partid „frecventabil“?
E.U.: Liberalii sunt la fel de vinovaţi de dezastrul din ţară ca şi pesediştii. Prin oportunism şi naivitate, au reînviat PSD-ul lui Adrian Năstase şi l-au făcut stăpân peste România. Timp de aproape doi ani, cât au fost la guvernare, nu au întreprins nici o măsură de dreapta de relansare economică şi au permis stângii să îndrepte ţara din nou spre abisul crizei economice. Au complotat împreună cu pesediştii la distrugerea statului de drept. Retorica din ultima perioadă este rezultatul unui calcul politic al lui Antonescu. Să se prezinte ca un om de dreapta şi să abordeze un discurs în favoarea statului de drept este singura lui şansă de a accede vreodată la preşedinţie, pe un vot anti-Ponta şi anti-PSD.
Nu cred că până la prezidenţiale se pune, deci, problema ca PNL să devină un partid frecventabil. Sunt însă convinsă că este nevoie de un pact pentru turul II al prezidenţialelor, de a fi susţinut acela care intră în bătălia finală. După eventuala victorie, putem discuta şi de o nouă majoritate parlamentară şi o nouă formulă guvernamentală.
GdS: Dreapta politică din România este extrem de divizată. Se repetă, într-un fel, povestea prin care partidele liberale au trecut în urmă cu mai bine de zece ani. Cum credeţi că se poate realiza o platformă comună care să ofere dreptei şansa de a guverna?
E.U.: Aşa cum am spus: dreapta poate ajunge la putere doar dacă un candidat al său câştigă prezidenţialele din acest an. Indiferent cine ar fi cel intrat în turul II trebuie susţinut de celelalte partide pentru că nu ne putem permite zece ani de preşedinţie PSD. Dacă vom reuşi să avem preşedintele României, cu siguranţă va exista un executiv de aceeaşi coloratură politică. E corectă observaţia pe care a făcut-o Victor Ponta: se va repeta situaţia din 2005 şi 2010. Deci, alegerile din noiembrie sunt absolut esenţiale pentru viitorul democratic al României. Dacă PSD-ul va câştiga, ne vom întoarce cu cel puţin 15 ani în timp.
În general, cheia rezolvării acestei dileme a unităţii dreptei trebuie să fie ca liderii partidelor de centru-dreapta să renunţe la orgolii. Pentru că numai egourile exacerbate şi imaginea aceea de semizei legendari, dar neconfirmaţi prin sondaje, au făcut ca partidele de centru-dreapta să nu aibă o platformă comună la europarlamentare.
GdS: Cum comentaţi starea investiţiilor începute în mandatul dumneavoastră şi nefinalizate de actuala guvernare?
E.U.: E o bătaie de joc la adresa tuturor românilor. Pur şi simplu, din răzbunare politică, tocmai pentru a se spune că eu nu am finalizat X sau Y proiect, este sabotat interesul public şi se aruncă pe fereastră milioane, chiar zeci de milioane de euro.
Vă dau exemplul domeniului schiabil Transalpina. Acolo ar mai fi nevoie doar de vreo zece milioane de euro pentru a finaliza un proiect în care s-au plătit deja 25 de milioane de euro şi este finalizat în proporţie de 92%. Mai mult, Transalpina Ski Resort a atras, chiar şi aşa, neterminat, câteva zeci de mii de turişti în ultimii doi ani, potenţialul său fiind chiar de câteva ori mai mare. Se pot crea acolo aproape 3.000 de noi locuri de muncă, ceea ce ar ajuta extrem de mult judeţul Vâlcea, mai ales după eşecul uriaş al Guvernului Ponta în privatizarea combinatului Oltchim. Le-am făcut şi un plan „mură-n gură“ cu ce trebuie făcut şi tot nu au înţeles. Deşi ar fi o sursă de locuri de muncă, ar genera venituri uriaşe la stat, ar atrage turişti români care nu ar mai merge să cheltuiască bani în Austria sau Franţa, premierul se încăpăţânează să nu finanţeze acest proiect pentru că este început în mandatul meu. Acesta este sabotaj al interesului public. Este chiar o subminare a economiei naţionale.
Şi situaţia Transalpina nu este deloc singulară: mai toate proiectele de investiţii începute în turismul românesc sunt în aceeaşi situaţie. Ultimii doi ani sunt pierduţi pentru turismul românesc.
GdS: Aţi iniţiat o serie de mişcări de protest împotriva accizei la combustibil. Cum vedeţi evoluţia acestui subiect?
E.U.: Eu cred că vor fi foarte mulţi români care vor ieşi în stradă nu pentru că le-a spus preşedintele sau i-a chemat Partidul Mişcarea Populară, ci pentru că această măsură este o bătaie de joc la adresa oamenilor. Guvernul Ponta ne bagă tuturor mâna adânc în buzunar pentru a finanţa trupa sa de baroni în perspectiva alegerilor europarlamentare, dar, mai ales, a prezidenţialelor. Totul este extrem de pe faţă – bugetul nu are nevoie de această resursă financiară, lucru pe care Traian Băsescu l-a punctat de mai multe ori şi, totuşi, Victor Ponta se încăpăţânează să scoată aproape un miliard de euro din portofelele românilor pentru a câştiga campaniile electorale din 2014. Aceasta este singura strategie a PSD: îi fură pe oameni, menţinându-i în sărăcie, bagă 90% în buzunarele proprii şi restul de 10% îi dau înapoi prin sticle de ulei şi pungi cu făină. E o metodă încercată în timp şi extrem de tristă pentru o ţară membră a Uniunii Europene.
Nu cred că vom reuşi să-i împiedicăm pe Ponta şi PSD să introducă această măsură, dar sunt încrezătoare că îi vom face să plătească politic extrem de scump pentru asta. Sunt convinsă că, pe 26 martie, mitingul organizat de Mişcarea Populară se va bucura de un succes uriaş.
GdS: Care credeţi că sunt erorile pe care dreapta le-a făcut în anii de guvernare şi care sigur nu vor mai fi repetate pe viitor?
E.U.: Mărirea TVA a fost o măsură pe care nu trebuia să o luăm, dar la care ne-a forţat decizia din 2010 a Curţii Constituţionale. De asemenea, tăierile veniturilor au fost prea brutale şi prea din scurt. România este însă acum reechilibrată economic şi, cu siguranţă, dacă dreapta ar fi acum la putere, nu s-ar mai vorbi de austeritate.
De asemenea, abordarea noastră în raport cu cetăţenii a fost uneori poate prea colţuroasă, dar noi nu am dat niciodată dovadă de aroganţa lui Ponta de acum.
GdS: Care este obiectivul Mişcării Populare pe termen scurt şi mediu?
E.U.: Obiectivele noastre politice sunt clare: să avem europarlamentari şi să susţinem candidatul care va intra în turul II la alegerile prezidenţiale din acest an şi, de de nu?, acesta să devină noul preşedinte al României. Pentru un partid care s-a înfiinţat abia la sfârşitul lui ianuarie, sunt ţinte extrem de ambiţioase, dar sunt încrezătoare că le putem atinge, pentru că văd o emulaţie incredibilă în jurul acestui proiect – la fiecare eveniment la care particip mă gândesc că o să vină câteva sute de oameni şi văd apoi câte o sală plină ochi cu mii de noi membri. De când am intrat eu în Mişcarea Populară şi până acum, sunt peste 6.000 de noi adeziuni, o cifră absolut incredibilă pentru un proiect politic proaspăt început.
GdS: Care sunt planurile dumneavoastră politice în viitorul imediat?
E.U.: M-am dedicat proiectului Mişcării Populare. Am mers peste tot în ţară să cunosc oamenii, să particip la evenimente şi să lansăm noi filiale. Deci, singurul meu obiectiv cu adevărat important este să văd Mişcarea Populară reprezentată în Parlamentul European şi apoi să contribui la unitatea dreptei şi la existenţa unui candidat la prezidenţiale care să devină continuatorul proiectului de ţară al lui Traian Băsescu.
GdS: De la „Blonda de la Cotroceni“ aţi ajuns să fiţi catalogată drept „unul dintre cei mai buni politicieni din ţară“. V-ar plăcea, peste ani, să vă vedeţi în fotoliul lui Băsescu?
E.U.: Eu am spus-o în repetate rânduri: va veni şi ziua în care voi candida la prezidenţiale. Cred că orice politician serios şi de carieră ţinteşte ca, într-un anumit moment, să fie preşedintele României. Nu ştiu însă când va veni această clipă în ceea ce mă priveşte. Sunt un politician încă tânăr, am foarte multă energie şi sunt foarte determinată să ajut Mişcarea Populară să devină principala forţă politică de centru-dreapta şi apoi a României. De performanţele partidului şi de susţinerea lui va depinde dacă voi ajunge să fiu candidat la prezidenţiale sau nu.