21.7 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateStatul bagă-n groapă TMUCB Craiova

Statul bagă-n groapă TMUCB Craiova

După ce că nu şi-au mai încasat salariile de aproape cinci luni, vineri oamenii au intrat în grevă, iar conducerea i-a trimis acasă, în concediu şi fără salariu. Aflaţi ce a declarat directorul companiei pentru GdS în legătură cu data la care va plăti lefurile angajaţilor. Firma are creanţe de zeci de milioane de recuperat de la stat.

Muncitorii de la TMUCB Craiova de la punctul de lucru din Işalniţa al societăţii au întrerupt, vineri dimineaţă, lucrul la auzul veştii că nu îşi vor încasa salariile nici în ziua respectivă, deşi ei spun că nu şi-au mai luat banii de cinci luni. O persoană ne-a sesizat la redacţie, pe [email protected], că muncitorii respectivi „care nu şi-au mai primit salariile de cinci luni au fost trimişi acasă fără nici o explicaţie“ şi că „se află în grevă la şantierul din Işalniţa“. O sesizare similară au făcut oamenii şi pe forumul GdS, la articolul legat de protestul colegilor lor de la TMUCB Bucureşti, punctul de lucru din Craiova, care nu îşi încasaseră banii de două săptămâni. Pentru că le-a ajuns cuţitul la os, cele câteva zeci de muncitori care nu şi-au primit de luni întregi banii cuveniţi, deşi merseseră la muncă zi de zi, vineri au izbucnit la auzul veştii că nici măcar un avans salarial nu avea firma să le plătească. După ce au refuzat să mai intre la lucru, au fost trimişi acasă de director.
Contactat de GdS, directorul TMUCB Craiova, Ion Şerban, a confirmat că oamenii au fost trimişi acasă, dar a susţinut că salariile sunt neplătite de patru luni, şi nu de cinci, cum susţin oamenii. „I-am trimis acasă câteva zile, fără plată, că nu mai voiau să muncească. Avem întârzieri la plata salariilor, dar sunt de patru luni. De lucru avem, am ce să le dau oamenilor de făcut, dar, dacă ei nu au vrut să mai muncească, eu ce să le fac?“, a mai spus Ion Şerban.
Întrebat dacă se pune în locul salariaţilor săi care nu au bani de câteva luni să ducă acasă la familiile lor, managerul firmei de construcţii a precizat că nici el nu şi-a încasat drepturile salariale de tot atâta timp. Fondul total de salarii necesar plăţii drepturilor băneşti restante pentru angajaţi se ridică la aproximativ un milion de lei (adică zece miliarde de lei vechi).
Firma craioveană ce activează în domeniul construcţiilor a avut disponibil în conturi, dar, în loc să se respecte legislaţia românească în domeniul muncii şi să plătească mai întâi salariaţii, compania a preferat să achite o parte dintre furnizori. Directorul justifică acest gest de a plăti furnizorii prin faptul că a încercat să nu intre în incapacitate de plată: „Aveţi dreptate, doamnă! Angajaţii au prioritate să primească banii, dar, atunci când ai de la furnizori instrumente de plată, rişti să intri în incidenţă bancară dacă nu plăteşti la timp, şi atunci e şi mai nasol pentru firmă!“.

Statul român bagă firmele private în faliment

Dar cum a ajuns o firmă din sectorul construcţiilor care are comenzi şi contracte să nu-şi poată permite să-şi plătească salariaţii de patru-cinci luni? „Avem de recuperat 2,1 milioane de lei (21 de miliarde de lei vechi) de la o regie de stat – Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN) Mehedinţi, unde suntem înscrişi la masa credală. În loc să ne dea banii, ei tot contestă şi tărăgănează prin instanţe. Le-am spus că am nevoie de un milion de lei ca să achit salariile la zi pentru angajaţii noştri, dar e imposibil! Aş renunţa să mai cer restul de 1,1 milioane de lei, dacă ei mi-ar plăti acest milion de lei, de care avem nevoie pentru a aduce la zi salariile“, se plânge directorul TMUCB Craiova.

„Statul îşi bagă în insolvenţă regiile peste noapte, iar noi nu ne primim banii!“

Debitorul principal al TMUCB Craiova a intrat în insolvenţă anul trecut. Cum furnizorii sunt consideraţi creditori chirografari, chiar dacă s-au înscris la timp la masa credală, potrivit legii, ordinea de stingere a datoriilor societăţii intrate în insolvenţă lasă la urmă de tot plata sumelor către alte firme furnizoare, întâietate având alţi creditori (salariaţii firmei în insolvenţă, statul, băncile). Dacă mai rămâne ceva după stingerea acestor datorii, atunci mai primesc şi furnizorii „un os“, o „firimitură“ sau ce mai rămâne de executat.
Directorul TMUCB Craiova acuză statul că bagă peste noapte propriile regii în insolvenţă, fără să se gândească la răul pricinuit firmelor private de astfel de mişcări: „Statul îşi bagă în insolvenţă regiile peste noapte, iar noi nu ne primim banii! Aşa s-a întâmplat la RAAN, de la care avem noi de recuperat 2,1 milioane de lei. S-a dat o ordonanţă să intre în insolvenţă şi a doua zi a intrat brusc în insolvenţă. Aşa înţelege statul să procedeze cu noi“.
TMUCB Craiova mai are şi alte lucrări de executat în Craiova (apă-canal, la instalaţiile de desulfurare de la Termo etc.), dar banii încasaţi de acolo ajung la furnizorii firmei de construcţii, nicidecum pentru achitarea salariilor restante de luni întregi.

Promisiuni de la director: „Vom primi din bani până vinerea viitoare“

Managerul firmei de construcţii a declarat pentru GdS că angajaţii companiei vor primi echivalentul unui singur salariu, până la finele săptămânii viitoare, mai exact până vineri, 14 februarie. Vineri, au fost trimişi acasă în concediu fără salariu circa 20 de muncitori, susţine managerul unităţii. El mai spune că firma aşteaptă să încaseze bani şi de la alţi clienţi şi speră ca zilele următoare să aibă lichidităţi pentru salarii.
Pentru a-şi recupera drepturile salariale neplătite de atâtea luni, angajaţii se pot adresa direct instanţei, iar după ce vor avea o hotărâre favorabilă lor, pot merge la un executor şi pot executa conturile companiei. Orice ban care ar intra în acele conturi nu s-ar mai duce la furnizori, ci ar fi plătite drepturile salariale restante către cei care muncesc în acea companie.

„Muncitorii trimişi acasă trebuie plătiţi cu 75%“

ITM Dolj a fost sesizat de angajaţii TMUCB Craiova privind întârzierea exagerată a salariilor, iar compania s-a angajat să respecte un grafic de eşalonări la plată. Inspectorul-şef al ITM Dolj, Cătălin Mohora, a precizat pentru GdS, că managerul nu avea cum să-i trimită pe oameni pur şi simplu acasă, ci că societatea trebuie să le plătească, potrivit legii din România, 75% din salariu, pe perioada cât sunt trimişi acasă: „Muncitorii trimişi acasă trebuie plătiţi cu 75%, pentru că, dacă a dispus firma trimiterea lor acasă, atunci ei sunt în şomaj tehnic. Dacă nu sunt în concediu de odihnă, atunci acei angajaţi pot fi trimişi în concediu fără salariu numai cu acordul lor“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS