14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJudecătoarele Dinu şi Costache, acuzate de corupţie, vor arest la domiciliu în locul celui preventiv

Judecătoarele Dinu şi Costache, acuzate de corupţie, vor arest la domiciliu în locul celui preventiv

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a judecat astăzi recursurile înaintate de judecătoarele Viorica Dinu şi Antonela Costache şi de fratele omului de afaceri Dinel Staicu împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti (CAB) prin care s-a decis prelungirea măsurii arestării preventive în cazul acestora, informează gandul.info. Cu acest prilej, avocaţii magistratelor au cerut instanţei aplicarea normelor noilor Coduri în cazul celor două, prin cercetarea acestora în libertate sau înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu. Avocaţii judecătoarelor au arătat că faza audierii inculpaţilor în dosar a trecut şi că acestea nu mai pot influenţa mersul cercetării judecătoreşti şi nu mai prezintă un pericol concret pentru ordinea publică, după aproximativ 11 luni de închisoare. Instanţa supremă a rămas în pronunţare în acest caz, urmând să stabilească dacă admite sau nu solicitarea avocaţilor celor două.

Viorica Dinu şi Antonela Costache au fost trimise în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), împreună cu alte 21 de persoane, în 5 iulie 2013. Antonela Anemary Costache, judecător la Tribunalul Bucureşti – Secţia penală, în prezent suspendată din funcţie, a fost trimisă în judecată pentru constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă şi alte trei infracţiuni informatice.

Viorica Dinu, care şi-a dat demisia din funcţia de judecător la Secţia penală a Tribunalului Bucureşti, după ce a fost începută urmărirea penală în cazul ei, este judecată pentru constituire a unui grup infracţional organizat, cinci infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată şi trei infracţiuni de luare de mită.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Marian Staicu, fratele lui Dinel Staicu (care a purtat numele Nuţu în perioada 8 martie 2011 – 09 aprilie 2013), avocatul Costel Daniel Petre, din Baroul Bucureşti, soţia acestuia, Daniela Petre, avocata lui Dinel Staicu, Ileana Alina Răducanu, şi soţul acesteia, Bogdan Marian Bobocel.

Alături de aceştia sunt judecaţi Sorin Vasilescu şi Iulia Neamţu, grefieri la Tribunalul Bucureşti, Angela Cîrlan, Leon Marius Neagu, Marian Vasile Tudor, Marian Catrin, Carmen Ionela Dăncuţă, Nicolae Petrişor, fost Duduianu, zis „Cristofor”, Ştefan Mincă, zis „Rosovelt”, Laurenţiu George Dinu, zis „Gore”, Cornel Lucian Enculescu, Tony Viorel Iaparnicu, Dragoş Pandele şi Silviu Constantin Amza, Bogdan Petrică Bagoli şi Dragoş Dumitrescu.

Procurorii au arătat, în actul de sesizarea a instanţei, că Viorica Dinu şi Antonela Costache se foloseau de calitatea de magistrat pentru a promite pronunţarea unor hotărâri judecătoreşti „dorite de mituitorii sau cumpărătorii de influenţă”, în cazurile în care erau învestite să judece respectivele cauze penale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS