22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCiurel anunţă un profit de zece ori mai mic decât anul trecut

Ciurel anunţă un profit de zece ori mai mic decât anul trecut

Conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO) şi-a propus în 2014 realizarea unui profit de zece ori mai mic decât anul trecut. Potrivit managerului privat al CEO, Laurenţiu Ciurel, profitul propus în bugetul care a fost deja aprobat de Ministerul Economiei şi se află la Ministerul Muncii prevede realizarea unui profit de 30 de milioane de lei. Faţă de anul trecut, scăderea este de nu mai puţin de zece ori. Potrivit directorului general al Complexului Energetic Oltenia, în 2013 compania a realizat un profit de 300 de milioane de lei, dintre care 157 de milioane de lei reprezintă profitul din exploatare. Complexul Energetic Oltenia nu a înregistrat anul trecut nici un fel de arierate, însă a intrat în 2014 cu peste 700 de milioane de lei creanţe de recuperat. Unul dintre cei mai mari datornici ai Complexului din Oltenia este Regia Autonomă de Activităţi Nucleare Drobeta Turnu Severin, respectiv 200 de milioane de lei. Profitul mai mic pe anul acesta este pus pe seama investiţiei în certificate de poluare CO2.

Când încep negocierile cu sindicatele

În ceea ce priveşte negocierile pentru actul adiţional la contractul colectiv de muncă, directorul general al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, susţine că încă aşteaptă termenul legal până la înfiinţarea Sindicatului Mine Energie Oltenia. În cazul în care acesta va fi recunoscut de instanţa de judecată şi nu vor apărea contestaţii, atunci se va trece la negocieri numai cu sindicatul în care se află majoritatea salariaţilor din cadrul Complexului Energetic Oltenia, respectiv peste 10.000 de angajaţi. „Până nu i-om vedea înscrişi, nu avem ce face, dar din momentul acela trebuie negociat cu acest sindicat. Ştiu că termenul legal era de 15 zile, şapte deja au trecut. Vom vedea ce se întâmplă peste încă o săptămână. Într-o săptămână, ori am sindicat majoritar, ori nu am sindicat deloc“, a declarat Ciurel. În cazul în care problemele privind înfiinţarea sindicatului nu vor fi soluţionate într-un timp rezonabil, în ultimă instanţă se va negocia cu reprezentanţi ai salariaţilor.

Prima de vacanţă
se plăteşte în rate

În ultima perioadă, tot mai mulţi salariaţi ai companiei s-au declarat nemulţumiţi că nu au intrat în posesia primei de vacanţă. După efectuarea a cinci zile de concediu de odihnă, administraţia trebuia să le vireze angajaţilor prima de vacanţă de 3.000 de lei. Întrucât foarte mulţi salariaţi obişnuiau să îşi ia câteva zile de concediu la început de an doar pentru a li se vira în cont banii respectivi, Directoratul Complexului Energetic Oltenia a dat o dispoziţie prin care a interzis plecarea în concedii de odihnă în luna ianuarie şi achitarea, în tranşe, a primei de vacanţă. Salariaţii care merg în concediu de odihnă vor încasa la început o mie de lei, după care vor primi, în tranşe, şi restul banilor, în funcţie de zilele de concediu pe care le vor lua minerii şi energeticienii în acest an. Conducerea Complexului Energetic Oltenia a evitat în acest fel efectuarea la început de an a unor plăţi foarte mari către salariaţi, pentru ca firma să nu rămână fără lichidităţi.

Nu vor fi concedieri
în 2014

Reprezentantul Complexului Energetic Oltenia a mai anunţat şi faptul că nu vor exista concedieri colective în acest an, în afara acelora care vor ieşi la pensie şi vor primi între unu şi şase salarii compensatorii. În bugetul pentru anul în curs, au fost prevăzute 30 de milioane de lei pentru cei care vor fi disponibilizaţi cu primirea de salarii compensatorii. De asemenea, tot în bugetul aprobat de ministerul de resort a mai fost avizată plata a 12 milioane de lei pentru biletele de odihnă şi tratament. Laurenţiu Ciurel a declarat că acţiunea de reorganizare a CEO va continua: „Ne dorim externalizarea minerilor de la Berbeşti. Este vorba de 1.300 de oameni. Asta înseamnă că vom avea o reducere semnificativă de cheltuieli. Vom organiza unităţi de mentenanţă la Jilţ, Motru şi Rovinari pentru a face acele servicii cu care cheltuim foarte mulţi bani cu externi. Dorim să rezolvăm şi problema personalului TESA. Avem în continuare zeci de jurişti, 500 de economişti şi 663 de operatori calculator şi introducere date şi de gestionari. Uneori te întrebi ce fac aceşti oameni. Numai la telefoane aveam un contract pe doi ani de 2,1 milioane de lei. Erau 670 de abonaţi şi nu ştiu de ce aveau unii şi câte două telefoane. Sunt multe firme care nu au profitul atât cât se cheltuia cu telefoanele. Am redus totul la 20%. Mai sunt foarte multe cheltuieli de redus“, a mai spus Ciurel.

Investiţiile, în grafic

Referitor la politica de investiţii, managerii CEO au la dispoziţie un credit de peste 130 de milioane de euro din partea BERD pentru realizarea unui grup energetic nou la sucursala de la Turceni, în valoare totală de 200 de milioane de lei. De asemenea, Laurenţiu Ciurel a mai afirmat că investiţia chineză de la Rovinari a trecut de faza studiului de prefezabilitate. Acesta a suferit câteva modificări, la cererea partenerului chinez. Până la vară, va fi gata şi studiul de fezabilitate. „Vor veni la sfârşitul acestei luni. Studiul de prefezabilitate este gata şi chinezii sunt mulţumiţi. S-a trecut şi la realizarea studiului de fezabilitate. Investitorii chinezi vor veni din nou în România, la sfârşitul acestei luni, să mai purtăm alte discuţii, şi este foarte probabil ca după obţinerea avizelor necesare în cea de-a doua parte a acestui an să semnăm contractul de începere a investiţiei. Ei vor veni cu banii şi noi suntem aportul în natură, respectiv terenul, facilităţile, infrastructura. Valoarea totală a investiţiei este de un miliard de euro“, a mai spus şeful Complexului Energetic Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS