Acasă Actualitate Andreea Săndiță, premiată la concursul UE pentru traducători

Andreea Săndiță, premiată la concursul UE pentru traducători

-

Au fost anunțate numele câștigătorilor concursului anual pentru tinerii traducători din UE („Juvenes Translatores“), organizat de Comisia Europeană și dedicat elevilor de liceu. La concurs au participat peste 3.000 de adolescenți din 750 de școli, iar lucrările lor au fost notate de traducătorii comisiei. Câștigătoarea din România se numește Andreea Florina Săndiță și este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Radu Greceanu“ din Slatina, județul Olt. Andreea va fi invitată la ceremonia de decernare a premiilor de la Bruxelles, pe 8 aprilie, cu ocazia căreia câștigătorii (câte unul din fiecare stat membru) vor primi un trofeu din partea comisarului european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, Androulla Vassiliou.
Câștigătoarea din România a tradus un text din limba engleză în limba română. Andreea a arătat dintotdeauna o adevărată pasiune pentru limbile moderne, dând dovadă de implicare absolută, având dorința de a-și îmbunătăți nivelul în orice clipă, calități susținute de capacitatea ei de a putea face față oricărei provocări. De altfel, Andreea se poate mândri cu multe realizări extracurriculare în domeniul lingvistic: a participat la etapa națională a concursului de limba română „Lectura ca abilitate de viață“, a scris numeroase articole pentru revista internațională DEFRIT și a jucat în piese de teatru în limba engleză pe scena Liceului „Radu Greceanu“. A doua limbă străină studiată de Andreea este limba germană, ea obținând premiul I la Olimpiada Județeană de Limba Germană doi ani la rând.
Persoana care a reușit să îi insufle Andreei pasiune pentru limba și cultura engleză și care a pregătit-o temeinic pentru concursuri și olimpiade este chiar profesoara ei de limba engleză, Larisa Natalia Nicola. Convinsă că „investiția în cunoaștere aduce cea mai bună dobândă“ (Benjamin Franklin), se consideră un dascăl norocos, căruia i-a fost dat să lucreze cu copii deosebiți, plini de inițiativă, perseverenți și ambițioși. „Felul Andreei de a gândi, rațional, dar și plin de creativitate și imaginație, abilitatea deosebită de a sintetiza și de a face corelații, au ajutat-o să reprezinte cu succes atât Colegiul Național „Radu Greceanu“, cât și județul Olt, la Olimpiada Națională de Limba Engleză, în clasele a IX-a și a X-a, și la alte concursuri școlare“, a declarat Larisa Natalia Nicola.

33 de şcoli au participat la concursul european

Concursul „Juvenes Translatores“ i-a încurajat pe mulți concurenți să se îndrepte către studierea limbilor străine pentru a deveni traducători, iar Andreea s-ar putea număra printre ei. Dacă planurile sale de până acum erau să urmeze cursurile unei facultăți de drept, după ce a trecut prin experiența concursului de traducere „Juvenes Translatores“, Andreea este hotărâtă să ia în calcul și posibilitatea de a se înscrie la o facultate de limbi străine.
Popularitatea concursului a crescut în fiecare an, atât ca număr de participanți, cât și ca acoperire geografică. La ediția 2013-2014, numai în România s-au înregistrat aproximativ 150 de școli, dar numărul acestora a fost redus la 33 din motive logistice, printr-o selecție aleatorie operată pe calculator. Pe lista laureaților se numără atât școli care au mai câștigat și în alți ani, cât și școli care au participat pentru prima dată, cum este cazul Colegiului Național „Radu Greceanu“. Cu o vechime de peste 100 de ani, liceu teoretic din 1990, colegiu național din 1998, acesta s-a impus prin rezultatele deosebite ale elevilor săi la olimpiadele școlare și concursurile de admitere în învățământul superior.

ȘTIRI VIDEO GdS

Bancul zilei

Ion pleacă în concediu, în străinătate, iar la plecare Gheorghe îl roagă să-i aducă şi lui un papagal. La întoarcere, Ion, care...

MITLIV vine în sprijinul clienţilor

MITLIV se adaptează recomandărilor autorităţilor în combaterea pandemiei COVID-19 şi vine în sprijinul clienţilor interesaţi să achiziţioneze materiale de construcții printr-un sistem de preluare...