36.2 C
Craiova
duminică, 27 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCodul de Procedură Penală a fost modificat prin ordonanţă de urgenţă

Codul de Procedură Penală a fost modificat prin ordonanţă de urgenţă

Codul de Procedură Penală a fost modificat prin ordonanţă de urgenţă în şedinţa de guvern de astăzi, informează b1.ro. Premierul Victor Ponta declara vineri că noile Coduri din justiţie vor intra în vigoare de pe 1 februarie, urmând ca eventuale amendamente socotite necesare după discuţiile cu Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Ministerul Public şi Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) să fie adoptate în şedinţa săptămânală de Guvern, programată astăzi. Pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern nu a figurat însă proiectul ordonanţei pentru modificarea Codului de Procedură Penală.

La începutul şedinţei de Guvern de azi, primul ministru a anunţat că Executivul va promova prin ordonanţă de urgenţă, în contextul discuţiilor privind Codul penal şi Codul de procedură penală, doar problemele absolut urgente legate de „bucătăria internă”, a sistemului de justiţie, iar celelalte teme vor fi aprobate doar prin proiect de lege. Premierul a precizat că Guvernul a primit în acest sens numai propuneri transmise de CSM, Ministerul Public şi ÎCCJ.

Sâmbătă, la presiunile opiniei publice, Ministerul Justiţiei a pus în discuţie publică proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru luarea unor măsuri de implementare necesare aplicării Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru implementarea altor acte normative şi proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă.

Unul dintre cele mai criticate puncte este articolul 305, MJ propune varianta următoare:

Alineatele (1) – (3) ale articolului 305 va avea următorul cuprins:

„(1) Când actul de sesizare îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la fapta săvârşită ori a cărei săvârşire se pregăteşte, chiar dacă autorul este indicat sau cunoscut.

(2) Începerea urmării penale şi respectiv continuarea efectuării urmăririi penale se dispune prin ordonanţă care cuprinde, după caz, menţiunile prevăzute la art. 286 alin.(2) lit.a) – c) şi g).

(3) Atunci când exista probe din care sa rezulte bănuiala rezonabilă că o anumită persoană a săvârşit fapta pentru care s-a început urmărirea penală şi nu există vreunul dintre cazurile prevăzute de art. 16 alin.(1), organul de urmărire penală dispune ca urmărirea penală să se efectueze în continuare faţă de aceasta, care dobândeşte calitatea de suspect. Măsura dispusă de organul de cercetare penală se supune, în termen de 3 zile, confirmării procurorului care supraveghează urmărirea penală, organul de cercetare penală fiind obligat să prezinte acestuia şi dosarul cauzei”.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă vizează şi problema legii penale mai favorabile. Astfel, după articolul 4 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, se introduce un nou articol, ce face referire la aplicarea legii penale mai favorabile până la judecarea definitivă a cauzei: „În aplicarea dispoziţiilor art. 5 din Codul penal (aplicarea legii penale mai favorabile până la judecarea definitivă a cauzei – n.r.), se stabilesc şi se aplică, pentru fiecare instituţie de drept penal autonomă, dispoziţiile mai favorabile din legile penale succesive”.

Ordonanţa de urgenţă privind modificarea noului cod de procedură penală a fost adoptată de Guvern şi urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS