14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTot mai multe sate doljene există doar pe hartă

Tot mai multe sate doljene există doar pe hartă

Sunt sute de case părăsite în judeţul Dolj, lăsate pur şi simplu în paragină. În multe dintre cazuri, proprietarii acestora au decedat, în alte situaţii au părăsit vatra satului şi nu s-au mai întors. Există sate care mai figurează doar pe hartă, dar care, în realitate, nu au nici măcar un locuitor. Sunt kilometri întregi de pustietate, şi doar ruinele unor foste gospodării îţi amintesc că acolo, odată, au fost aşezări omeneşti.

Lipsa locurilor de muncă, distanţa mare până în zonele urbane, lipsa unei infrastructuri care să permită deplasarea cu uşurinţă şi, de ce nu, sărăcia, i-au gonit pe mulţi dintre oamenii satului de acasă. Au plecat şi nu s-au mai uitat înapoi, au lăsat în urmă locuri de suflet, oameni dragi, din dorinţa de a-şi face un rost, de a găsi resursele financiare pentru a-şi putea întreţine familiile. Este păcat, pentru că în mai toate localităţile Doljului au rămas locuinţe părăsite, care doar în cazuri fericite sunt întreţinute de rude.

Sunt sate unde media de vârstă este de 70
de ani

„Sunt lăsate pur şi simplu în paragină. În cele mai multe dintre cazuri, proprietarii acestor locuinţe au decedat, iar copiii acestora au părăsit satul natal şi se află în diferite colţuri din ţară sau din lume. Avem aproximativ 30 de case părăsite, în stare avansată de degradare. Avem însă şi situaţii în care copiii sau nepoţii acestor familii revin acasă o dată la câteva luni sau chiar ani, însă nu îşi permit să investească prea mult în reconstrucţia gospodăriilor“, a spus Jane Vîlcomeanu, primarul comunei Orodel.
Şi în comuna Verbiţa există aproximativ zece locuinţe părăsite în ultimii ani. „Avem cam 25 de persoane, în special tineri, care pleacă pentru o perioadă de timp din localitate, însă revin de fiecare dată acasă. În ceea ce priveşte casele părăsite, fenomenul se întâlneşte mai ales în momentul decesului vârstnicilor. Copiii acestora nu vin să locuiască în casa părintească şi până la urmă este de înţeles. Mulţi dintre ei nu au cum să stea în mediul rural, nu au din ce să trăiască. De obicei, însă, ţin la casa părinţilor, o lasă în grija rudelor din localitate şi nu renunţă prea uşor la casa în care au crescut şi au copilărit. Chiar dacă nu mai locuieşte nimeni în aceste case, ele sunt totuşi întreţinute. În zona noastră nu se prea vând casele. De la Revoluţie, de exemplu, până acum, nu s-au vândut decât două, trei gospodării, însă au fost cumpărate tot de oamenii locului“, a povestit Marin Brăneci, primarul comunei Verbiţa.
O situaţie asemănătoare se întâlneşte şi în satul Bâzdâna, din comuna Calopăr. Lipsa infrastructurii şi a căilor de acces fac ca foarte puţini oameni să se mai instaleze în Bâzdâna. În ultimele cinci decenii, aici a fost cumpărată o singură casă. Pe timpul iernii, nici măcar maşinile mari nu intră în acest sătuc. Rămâne, de cele mai multe ori, izolat. În prezent, aici mai trăiesc în jur de 20-25 de familii, mai exact aproximativ 70 de persoane (erau la ultimul recensământ al populaţiei – n.r.), care au media de vârstă de 70 de ani.  

Şi în Băileşti sau Bechet există imobile lăsate în paragină  

Locuinţe lăsate în paragină nu sunt doar în zonele rurale, ci şi în micile orăşele din Dolj. În Băileşti, de exemplu, există aproximativ 50 de case care mare parte a anului nu sunt locuite. „Ne confruntăm cu astfel de situaţii, în special în perioada în care mulţi dintre proprietari pleacă să muncească în străinătate şi îşi lasă copiii şi casele în grija rudelor. Din fericire, însă, se întorc, o dată la şase luni sau chiar la un an“, a menţionat Costel Pistriţu, edilul municipiului Băileşti. Şi în Bechet există asemenea situaţii. Cei care pleacă însă au grijă să îşi roage rudele sau vecinii să le supravegheze locuinţele. Alţii au preferat să închirieze, pentru ca locuinţele să nu se degradeze în perioada cât sunt plecaţi. „Mai există o categorie de locuinţe părăsite – atunci când rudele nu se înţeleg, fac acte de succesiune, ajung să se înţeleagă doar în faţa instanţei asupra moştenirii. Avem însă şi situaţii în care au fost lăsate în paragină imobile aparţinând unor foste societăţi, foste instituţii. O clădire aparţinând Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă a fost lăsată în paragină şi este ocupată în prezent, abuziv, de familii de romi. La fel şi o clădire aparţinând unei Societăţi de Maşini Agricole (SMA) a ajuns în paragină. Sunt imobile ale unor firme care au fost pur şi simplu distruse, fierul şi lemnul din acestea a fost furat. Avem şi trei locaţii în care nu mai funcţiona nimic, care au fost preluate de lichidatori (una a aparţinut lui Dinel Staicu)“, a precizat Gheorghe Ionete, edilul oraşului Bechet.
 
Sate cu zero locuitori

Potrivit ultimului recensământ al populaţiei, în 2011 existau sate întregi care erau nelocuite. În Dăbuleni, satul Chiaşu – zero locuitori, Caraiman (comuna Brabova) – zero locuitori, Italieni (Bucovăţ) – zero locuitori, Malaica (Cerăt) – zero locuitori, Gruiţa (Goieşti) – zero locuitori, Valea Mare (Melineşti) – opt locuitori, Bucicani (Predeşti) – doi locuitori, Predeştii Mici (Predeşti) – trei locuitori, Cetăţuia (Vela) – zero locuitori etc.
Vom încerca să aducem în paginile Gazetei de Sud tot mai multe poveşti din aceste localităţi părăsite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS