22 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoar câteva trenuri au avut întârzieri în Gara Craiova

Doar câteva trenuri au avut întârzieri în Gara Craiova

http://www.youtube.com/watch?v=McsseNX31_4

\n

Sunt mulţi cei care sunt nevoiţi să străbată zilnic zeci de kilometri. Având în vedere condiţiile de iarnă, se circulă fără probleme prea mari în judeţul Dolj. Autobuzele şi microbuzele care transportă călători în afara Craiovei pleacă spre destinaţii cu mici întârzieri, însă oamenii aşteaptă pe unde apucă, fie afară în ninsoare, fie în autogări. Cei care se deplasează cu trenul au fost nevoiţi ieri să aştepte, în unele cazuri chiar şi zeci de minute, din cauza restricţiile impuse de regionalele CFR din ţară.  

Chiar dacă Oltenia se afla ieri sub avertizarea cod galben de ninsori, circulaţia trenurilor, autocarelor şi microbuzelor care pleacă din Craiova spre alte localităţi din judeţ sau din ţară se desfăşura în condiţii decente. N-au existat întârzieri foarte mari, însă orice minut în aşteptarea mijlocului de transport a fost resimţit din plin din cauza frigului şi a zăpezii.

La ieşirile din Craiova, oamenii aşteptau
în ninsoare

La ieşirea din Craiova spre Calafat sau Bechet, multe persoane aşteptau microbuzele cu care să se deplaseze la domiciliu. „De obicei, firmele de transport respectă programul stabilit. Sper ca şi astăzi (ieri – n.r.) microbuzul să vină la timp. Am auzit că se conduce încet, însă fără probleme. Mă sperie faptul că a nins încontinuu. Sper ca până după-amiază să nu dea îngheţul, pentru că drumul ar deveni un coşmar. Fac naveta între Perişor şi Craiova, sunt nevoit să străbat zilnic această distanţă. Este cea mai bună soluţie pentru mine. În ultimele zile însă a fost foarte greu, deoarece sunt nevoit să aştept autobuzul în ninsoare şi frig. Sunt îngrijorat mai mult pentru tatăl meu care a venit astăzi la Craiova, deoarece avea programare la medic şi care este nevoit să întârzie din cauza investigaţiilor medicale până la ora 18.00. Ar trebui să se gândească şi la noi, navetiştii, şi să monteze măcar o copertină sub care să ne adăpostim. Suntem cu ghetele şi hainele ude până la piele din cauza zăpezii“, a spus Marian Covan, care aştepta microbuzul pentru ajunge casă.
Şi pe Daniel Murzescu, din comuna doljeană Dăbuleni, l-am găsit la ieşirea din Craiova, în aşteptarea autobuzului care să îl ducă acasă: „Tremurăm de frig, nu avem altă soluţie. Pe timpul verii, mai apelăm şi la şoferi binevoitori pentru a ne deplasa, facem cu mâna la «ia-mă, nene», însă acum nu am curaj să merg decât cu mijloace de transport în comun. Acestea sunt măcar sigure. Mergem încet, însă ajungem cu bine acasă“.

Microbuzele au plecat după graficul normal

Şi în gara şi autogara din Craiova era ieri agitaţie. Pentru a fluidiza traficul în zonă şi pentru a facilita accesul călătorilor, trupe de jandarmi au muncit ore în şir pentru a curăţa zăpada depusă. Mare parte din călători aşteptau în autogară, alţii preferau să aştepte afară microbuzul sau autobuzul. Erau persoane care optaseră, în ciuda distanţelor extrem de mari pe care le aveau de parcurs, să meargă cu microbuzul şi nu cu trenul.
„La Braşov trebuie să ajung. Prefer microbuzele pentru că sosesc întotdeauna la timp şi este mai ieftin. M-am interesat şi de starea drumului, însă am primit asigurări că nu există probleme. Am vorbit cu nişte cunoştinţe zilele trecute care mi-au spus că au mers cu trenul din Bucureşti spre Braşov şi că a fost un adevărat calvar. Au ajuns cu  întârzieri mari, au îngheţat de frig“, a povestit Elena Ghiţă.

Minutele de întârziere, cauzate de restricţiile impuse de regionalele din ţară

În Gara Craiova zeci de persoane aşteptau sosirea trenului. Pe tabela de sosiri-plecări, în dreptul câtorva trenuri erau trecute întârzieri cuprinse între zece până la 80 de minute. Pe peronul şi liniile de cale ferată, nenumăraţi angajaţi munceau la îndepărtarea zăpezii. Gheorghe Preda aştepta trenul de circa o jumătate de oră, iar pe tabelă a fost anunţată o nouă întârziere. Alte 25 de minute de aşteptare. „Merg spre Târgu Jiu, însă se pare că trenul ajunge cu întârziere. Este firesc până la urmă, este iarnă, ninge încontinuu. Trenul care trebuie să vină dinspre Bucureşti are o întârziere de peste 80 de minute, iar cel de la Roşiori – 40 de minute. De bine de rău stau la adăpost în gară“, a povestit Gheorghe Iacob.
Reprezentatul Regionalei CFR Craiova a subliniat faptul că în zona noastră nu există probleme, nu sunt trenuri blocate. „Pe raza regionalei CFR Craiova, în prezent, trenurile de călători circulă normal. Avem puncte de încrucişare a acestor trenuri unde există comandamente de iarnă, cu oameni instruiţi şi pregătiţi, care muncesc la deszăpezire, astfel încât întârzierile să fie foarte mici. De când s-au instituit atenţionările de cod portocaliu şi galben nu au existat probleme, nu am avut trenuri oprite în staţii sau întârzieri foarte mari. Nu sunt restricţii de viteză, însă, din cauza cantităţii mari de zăpadă, sunt restricţii fireşti recomandate pe traseu, pentru ca persoanele care călătoresc cu noi să ajungă în bune condiţii la destinaţie. Întârzierile de regulă sunt de maximum zece minute de la Videle până la Orşova, la care s-au adăugat întârzierile venite de la celelalte regionale. Pentru siguranţa călătorilor, toate trenurile vor staţiona în gări, în intervalul de timp necesar intervenţiilor de deszăpezire a liniilor şi a macazurilor. Noi sperăm să ne descurcăm ca şi în perioada anterioară fără întârzieri provocate de personalul nostru sau de instalaţiile pe care le avem“, a menţionat Gheorghe Popa Ingineru, directorul sucursalei Centrului Regional de Exploatare, Întreţinere şi Reparaţii CF (CREIR CF) Craiova.
Pasagerii sunt sfătuiţi să apeleze telefonic gările CFR din localitatea de plecare pentru a afla informaţii actualizate despre mersul trenului cu care intenţionează să călătorească.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS