33.6 C
Craiova
sâmbătă, 8 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComisar UE: Pescuitul ilegal în Marea Neagră este o problemă

Comisar UE: Pescuitul ilegal în Marea Neagră este o problemă

Maria Damanaki, comisarul european pentru Pescuit şi Afaceri Maritime, a declarat, joi, că pescuitul ilegal reprezintă în continuare o problemă în Marea Neagră şi le-a comunicat statelor riverane că regiunea duce lipsă de strategii, idei noi şi investiţii, conform Mediafax.
Oficialul european a punctat importanţa şi „potenţialul uriaş” al Mării Negre, dar a declarat că există încă probleme, precum pescuitul ilegal şi starea mediului marin.
„Situaţia mediului marin este departe de a fi ideală, şi spun asta într- un mod delicat. Infrastructura de transport este încă slabă, de exemplu nu putem traversa uşor Marea Neagră pentru a putea avea turism pe coaste sau pentru a desfăşura alte activităţi economice”, a declarat Maria Damanaki, la conferinţa „Dezvoltarea durabilă a economiei albastre a Mării Negre. Intensificarea cooperării marine şi maritime”, organizată la Bucureşti de MAE şi CE.
Comisarul a mai adăugat că o provocare importantă pentru statele riverane rămâne „stoparea pescuitului ilegal”. În acest sens, ea a făcut apel la îmbunătăţirea stocurilor de peşte din Marea Neagră. „Dacă vom continua în acest mod, nu va mai exista peşte în Marea Neagră pentru copiii noştri”, a avertizat comisarul grec.
Comisarul le-a dat participanţilor mai multe exemple de cooperare, precum cele din Marea Baltică şi Marea Mediterană, între statele UE şi vecini.
Pe de altă parte, Damanaki a cerut să nu fie create noi organisme şi să nu fie „sporită birocraţia”.
Comisarul a anunţat iniţierea de către CE a un proiect de asistenţă tehnică dedicat integrării afacerilor maritime la Marea Neagră, în valoare de 1,5 milioane euro, şi a spus că acum statele riverane trebuie să vină cu proiecte.
Conferinţa de la Bucureşti reuneşte reprezentanţi din domeniul public şi privat ai tuturor statelor membre din regiunea Mării Negre: Bulgaria, Rusia, Turcia, Moldova, Ucraina şi Georgia, precum şi reprezentanţi ai principalelor organizaţii regionale.
Scopul evenimentului este de a încuraja demararea de noi proiecte pragmatice, prin promovarea dialogului direct al părţilor interesate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS