17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞi profesorii sunt indisciplinaţi la şcoală

Şi profesorii sunt indisciplinaţi la şcoală

Nu numai elevii sunt indisciplinaţi, ci şi cadrele didactice. O dovedesc sancţiunile aplicate de la începutul anului şcolar de managerii unităţilor de învăţământ preuniversitar. Cauza principală o reprezintă neîndeplinirea sarcinilor de serviciu. Sunt înregistrate însă şi probleme de comunicare, şi chiar neglijarea elevilor, fapt ce a dus la accidentarea lor. Şi mai mult decât atât, în Craiova a fost un caz în care un cadru didactic a lăsat deoparte  morala şi l-a agresat pe directorul unităţii de învăţământ.

Potrivit datelor raportate la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, cele mai multe sancţiuni pentru cadrele didactice s-au aplicat la unităţile de învăţământ din mediul rural. În nici unul dintre cazuri nu s-a ajuns la excluderea din sistemul de educaţie. Sancţiunile au fost de tip avertisment, observaţie sau chiar diminuarea salariului.
De exemplu, la Liceul Teoretic „Alexandru Macedonski“ de la Melineşti un cadru didactic a primit avertisment pentru nerespectarea programului în mai multe rânduri. De asemenea, la Şcoala Gimnazială nr. 1 Moţăţei un dascăl a fost avertizat „pentru neîndeplinirea sarcinilor de serviciu şi nerespectarea normelor de conduită într-o unitate de învăţământ“, care presupune respect atât faţă de colegii de cancelarie, cât şi faţă de ceilalţi parteneri, elevi şi părinţi.  

Agresivitate penalizată cu observaţie

Un alt caz de indisciplină a fost înregistrat la Şcoala Gimnazială Bistreţ. La această unitate de învăţământ, doi elevi au absentat de la oră, dar nu au plecat acasă. Ei au rămas în curtea unităţii de învăţământ pentru a se juca, dar au sfârşit prin a se accidenta grav şi au ajuns la spital. În aceste condiţii, profesorul de serviciu, care ar fi trebuit să aibă grijă ce se întâmplă în şcoală, a fost sancţionat cu observaţie scrisă.
Tot cu observaţie a fost sancţionat şi un alt dascăl, însă pentru nerespectarea normelor de comportare, el având o atitudine care dăunează interesului învăţământului şi prestigiului unităţii de învăţământ, şi asta pentru că şi-a agresat fizic, dar şi verbal managerul. S-a întâmplat la Şcoala Profesională Specială Craiova de la Penitenciarul pentru Minori şi Tineri.

Salariul diminuat pe şase luni

În două cazuri, profesorii au fost penalizaţi cu diminuarea salariului cu 15% pe o perioadă de şase luni. O astfel de situaţie a fost pentru încălcarea Regulamentului privind regimul juridic al actelor de studii şi al documentelor de evidenţă şcolară. Potrivit sancţiunii, persoana vizată nu a făcut toate demersurile necesare pentru ca elevii care au susţinut examenul de absolvire a gimnaziului să primească actele de studii în termen de 15 zile de la susţinerea probelor. Totodată, la Şcoala Murgaşi s-a luat decizia penalizării unui profesor care nu şi-a îndeplinit sarcinile de serviciu conform fişei postului şi, mai mult decât atât, a jignit părinţii şi elevii şi a făcut acţiuni de natură să afecteze imaginea publică a elevului. Şi nu este singurul exemplu rău din rândul cadrelor didactice de la Şcoala Gimnazială Murgaşi. Un alt coleg de cancelarie a primit observaţie scrisă pentru nerespectarea sarcinilor de serviciu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS