26.7 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFostul ministru Fenechiu şi-ar putea afla astăzi sentinţa în dosarul "Transformatorul"

Fostul ministru Fenechiu şi-ar putea afla astăzi sentinţa în dosarul „Transformatorul”

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) ar urma să dezbată astăzi, începând cu ora 13:00, ultimul termen în dosarul „Transformatorul”, în care fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a fost condamnat anterior la cinci ani de închisoare cu executare, informează jurnalul.ro. Fenechiu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată, după ce firmele pe care le deţine ar fi cumpărat transformatoare vechi pe care le-ar fi vopsit şi vândut apoi societăţii Electrica Moldova.

Magistraţii au amânat ieri ultimul termen al procesului, după ce avocaţii au susţinut că Fenechiu nu a putut să vină de la Iaşi la Bucureşti din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. La termenul de astăzi avocaţii îşi vor ţine pledoariile finale, urmate de ultimul cuvânt al inculpaţilor, fiind posibil ca şi sentinţa să fie anunţată astăzi. Anterior, magistraţii au respins cererea lui Fenechiu de efectuare a unei expertize contabile şi a unei expertize de specialitate (energetică). În schimb, judecătorii au fost de acord ca avocatul lui Relu Fenechiu să depună la dosar o expertiză extrajudiciară întocmită în noiembrie 2013 de doi experţi, la cererea fostului ministru.

Pe 12 iulie 2013, un complet de la instanţa supremă l-a condamnat pe Relu Fenechiu la cinci ani de închisoare cu executare, aceeaşi pedeapsă fiindu-i dată şi fratelui său, Lucian Fenechiu. De asemenea, Ioan Turbatu şi Ioan Mărghidan, directori generali la SISEE Moldova, au fost condamnaţi la câte şase ani de închisoare pentru abuz în serviciu în formă calificată, Petru Andronache, director comercial la Electrica Moldova, a primit pedeapsa cea mai mare, de şapte ani de închisoare, iar Mihai Bogdan Damian, asociat unic şi administrator la firma Europlus SRL Iaşi, a fost condamnat la cinci ani de închisoare.

Instanţa i-a obligat pe Relu şi Lucian Fenechiu, Petru Andronache, Ioan Turbatu şi Mihai Bogdan Damian la plata în solidar a sumei de 6.327.390 lei, reprezentând daune materiale către SISEE Moldova.

În iunie 2012, DNA i-a trimis în judecată pe Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova în perioada 2002-2004, pentru abuz în serviciu, Ion Mărghidan, director general al SISEE Moldova în perioada 2004-2005, pentru abuz în serviciu şi abuz în serviciu contra intereselor publice, Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002-2005, pentru abuz în serviciu şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS