12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMADR reia finanţarea micilor producători de lapte

MADR reia finanţarea micilor producători de lapte

Potrivit unui proiect de hotărâre de guvern, în perioada 1 februarie – 15 aprilie a.c., deţinătorii a  maximum cinci vaci pot depune cereri pentru acordarea ajutorului de minimis aferent tancurilor de lapte. Ajutorul financiar este plafonat la maximum 5.000 de euro pe beneficiar, primăriile urmând să finalizeze verificările şi să depună  documentele la APIA până la 31 mai.

Ministerul Agriculturii a elaborat şi postat spre dezbatere publică un nou proiect de modificare şi completare a Hotărârii Guvernului nr. 859/2013 privind acordarea ajutorului de minimis pentru achiziţionarea de tancuri de răcire a laptelui, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia, în cadrul căruia propune reluarea acordării ajutorului de minimis în cuantum maxim de 5.000 de euro pentru fiecare beneficiar, cererile urmând să fie depuse în perioada 1 februarie – 15 aprilie a.c. „Având în vedere prevederile art. 6, alin. (3) din Regulamentul CE nr. 1535/2007 al Comisiei din 20 septembrie 2007, respectiv «la expirarea duratei de valabilitate a prezentului regulament, ajutoarele de minimis care îndeplinesc condiţiile din prezentul regulament pot fi aplicate în continuare, în condiţiile prevăzute de prezentul regulament, pe o perioadă suplimentară de şase luni, şi perioada relativ scurtă (1 lună) de depunere a cererilor iniţiale de către formele asociative pentru obţinerea avizului prealabil (20 noiembrie – 30 decembrie 2013)», se impune iniţierea unei noi perioade de depunere de cereri iniţiale, respectiv 1 februarie – 15 aprilie 2014; reglementarea perioadei de depunere a documentelor prevăzute la art. 11 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 859/2013, respectiv 20 ianuarie – 15 mai 2014; stabilirea termenului până la care se face dovada achiziţionării tancului/tancurilor de răcire a laptelui, respectiv 30 de zile de la data alimentării conturilor solicitanţilor sprijinului financiar cu sumele autorizate“, se arată în Nota de fundamentare a proiectului.
Potrivit acesteia, resursele financiare maxime, necesare aplicării prelungirii schemei de ajutor de minimis, se încadrează în suma de 70.878.870 de lei care a fost alocată cu această destinaţie prin Hotărârea Guvernului nr. 859/2013 şi se asigură de la bugetul de stat în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2014.
Fundamentarea resurselor financiare s-a făcut avându-se în vedere plafonarea ajutorului la nivelul maxim al echivalentului în lei, a 22.310 lei/beneficiar (echivalentul a 5.000 de euro la cursul menţionat în proiect, de 4,4620 lei pentru un euro).  

Frânc, preşedinte FCBR: Prelungirea, dispusă la cererea asociaţiilor de profil

Contactat telefonic, Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), a declarat pentru Curierul Naţional că ministerul a decis să prelungească termenul de depunere a cererilor pentru acordarea ajutoarelor de minimis la cererea asociaţiilor de profil. „În cadrul discuţiilor purtate cu oficialii Ministerului Agriculturii, asociaţiile de profil au insistat pentru prelungirea termenului de depunere a cererilor, având în vedere termenul extrem de scurt de la sfârşitul anului trecut. Prelungirea acestui termen va favoriza colectarea laptelui de către procesatori. Asociaţiile de fermieri din toate comunele vor beneficia de acest sprijin“, a declarat Frânc. Întrebat dacă se va scumpi laptele în perioada următoare, Frânc a negat. „Fermierii vor putea negocia mai bine preţul laptelui cu procesatorii“, a mai spus şeful Federaţiei Crescătorilor de Bovine.

Din 2014 sunt obligatorii standardele europene  

De anul acesta, tot laptele produs în România trebuie să respecte standardele europene de calitate şi siguranţă. Potrivit normelor impuse de UE, laptele nu va mai putea fi vândut de micii producători autohtoni în pieţe decât dacă a fost muls cu maximum 120 de minute înainte şi ulterior răcit cu ajutorul tancurilor speciale de răcire.
Pentru a putea primi ajutorul de până la 5.000 de euro pentru a cumpăra tancurile de păstrare şi răcire a laptelui, micii producători trebuie să se asocieze. „Asociaţiile sunt deja înfiinţate. Deja am cerut tuturor preşedinţilor de asociaţii să depună actele la primării“, a declarat Claudiu Frânc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS