13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTitus Corlăţean, la prima conferinţă interguvernamentală de aderare UE – Serbia

Titus Corlăţean, la prima conferinţă interguvernamentală de aderare UE – Serbia

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat astăzi, 21 ianuarie 2014, la Bruxelles, la prima conferinţă interguvernamentală de aderare UE-Serbia, moment care marchează lansarea, în mod formal, a negocierilor de aderare a Serbiei la UE, conform deciziei Consiliului European din 19-20 decembrie 2013. Au mai fost reprezentate la nivel ministerial Germania, Franţa, Austria, Ungaria şi Croaţia. Serbia a fost reprezentată de o delegaţie la vârf, condusă de premierul Ivica Dačić.

Şeful diplomaţiei române a transmis un mesaj clar şi puternic cu privire la susţinerea pe care România o acordă perspectivei europene a Serbiei, precum şi întregului proces de extindere a Uniunii Europene către statele din vecinătatea Uniunii care au voinţa şi capacitatea de a îndeplini criteriile de aderare.

Apreciind că desfăşurarea primei Conferinţe de Aderare UE-Serbia reprezintă o nouă etapă semnificativă a procesului de extindere, Titus Corlăţean a reiterat angajamentul ferm al Uniunii Europene faţă de viitorul european al ţărilor din vecinătatea sa. În acest context, a subliniat că România, în calitate de Preşedinţia-în-Exerciţiu a Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP), şi-a propus să contribuie la obiectivul de asigurare a stabilităţii, dialogului şi cooperării în regiune printr-o agendă de acţiuni şi proiecte în direcţia avansării procesului de extindere şi a susţinerii eforturilor de modernizare în ţările din zonă.
Ministrul Corlăţean a salutat eforturile depuse de autorităţile de la Belgrad şi de întreaga societate sârbă în vederea apropierii de Uniunea Europeană şi a exprimat încrederea în rezultatele pozitive ale negocierilor demarate astăzi între cei doi parteneri, UE şi Serbia.
Aplicarea de către Serbia a legislaţiei şi a măsurilor de reformă necesare în vederea îndeplinirii tuturor criteriilor de aderare, inclusiv drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, va permite derularea cu succes a procesului de negociere, care se va desfăşura în baza Cadrului de negociere, adoptat cu prilejul reuniunii Consiliului Afaceri Generale din 17 decembrie 2013.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS