19.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateKiev: 80.000 de persoane protestează faţă de legile ce vizează limitarea manifesţatiilor

Kiev: 80.000 de persoane protestează faţă de legile ce vizează limitarea manifesţatiilor

Circa 80.000 de persoane s-au adunat azi in Maidan Nezalezhnosti (Piata Independentei) din centru capitalei ucrainiene Kiev pentru a protesta in special fata de adoptarea recenta a unor legi care maresc sanctiunile pentru manifestanti, informează HotNews. Liderii opozitiei au lansat un apel la mobilizare pentru duminica, o opta de la izbucnirea miscarii EuroMaidan, in pofida faptului ca parlamentul de la Kiev a votat joi noi legi pentru a limita manifestatiile, promulgate vineri de presedintele ucrainean Viktor Ianukovici.

Opozantii pro-europeni ucraineni au inceput sambata sa intareasca baricadele la Kiev, sfidandu-l pe presedintele Viktor Ianukovici, care a decis, in acest context tensionat, sa nu participe la Forumul Economic Mondial de la Davos. Departe de a se arata intimidati de noile legi, protestatarii care ocupa Piata Independentei si-au intarit baricadele cu sarma ghimpata in noaptea de vineri spre sambata, iar sambata dimineata s-au strans la fata locului in numar de cateva sute.

„Revenim la stalinism. Cand vor fi puse in aplicare aceste legi, situatia din Ucraina va fi mai rea decat cea din Rusia sau din Belarus”, a declarat unul dintre manifestanti, Leonid Tertisni. „Insa aceste legi nu ne intimideaza, ele nu au facut decat sa mobilizeze si mai mult oamenii. Protestele vor continua”, a dat asigurari acesta.

Tarile occidentale au avertizat vineri Kievul, dupa votarea acestor legi considerate represive la adresa opozitiei si care, in opinia lor, indeparteaza mai mult de Uniunea Europeana. Ucraina se confrunta de peste doua luni cu o puternica miscare de contestare. Opozitia ucraineana si organizatii nonguvernamentale au denuntat instaurarea „dictaturii” in urma adoptarii acestor legi care inaspresc sanctiunile impotriva manifestantilor si introduc la fel ca in Rusia termenul de „agent strain”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS