13.1 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTraian Băsescu: Am vorbit cu Herman van Rompuy despre sistemele de risc din Republica Moldova

Traian Băsescu: Am vorbit cu Herman van Rompuy despre sistemele de risc din Republica Moldova

Traian Băsescu a declarat în această seară, în cadrul unei conferințe de presă, că unul dintre punctele atinse la întâlnirea cu președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a fost situația de risc care poate afecta parcursul european al Republicii Moldova, informează b1.ro. „Nu m-am dus la întâlnirea cu van Rompuy în calitate de avocat al Republicii Moldova sau partener al politicienilor de la Chișinău. Am fost în calitatea de membru european și președinte al României. Am simțit nevoia să atrag atenția asupra câtorva evoluții, pentru a atrage atenția că trebuie accelerate procesele de apropiere”, a declarat președintele.

„Situația pe care am prezentat-o: am pornit de la sistemele de risc din Republica Moldova care pot afecta parcursul european al celui de la doilea stat românesc. Primul risc e Transnistria, unde pot să apară provocări. Iar din punctul meu de vedere formatul de negociere 5+2 care viza găsirea unei soluții pentru Transnistria s-a dovedit ineficient. Nu a reușit să miște lucrurile înainte. Mai mult, prin ineficiența sa a creat condiții prin negăsirea soluțiilor privind consolidarea așa-zisei statalități transnistrene. Sunt mulți ani de când formatul funcționează și nu a ajuns la o soluție favorabilă”, a arătat Băsescu.

„Am simţit nevoia să atenționez că nu ne mai putem ascunde nici unii din comunitatea europeană, să spunem lucrurile se rezolva așa. Trebuie găsite soluții de discuție directă cu Moscova și așa-zisele autorități transnistrene”, a continuat şeful statului.

„Am ridicat și problema greutăților șicanelor care se fac școlilor de limba română din Transnistria. Și am rugat să se conceapă o intervenție a UE pentru rezolvarea dreptului pe care îl au românii din Transnistria de a învăța în română”, a mai spus Traian Băsescu.

„Am atenționat asupra acelui focar de instabilitate: Găgăuzia. Mâine (n.r. vineri) se desfășoară o mare adunare a aleșilor locali care întâlnesc să facă o declarație față de independența Găgăuziei. Mâine ar urma să aibă loc adunarea aleșilor locali, iar pe data de 2 februarie contrar decizie judecătoriei de la Comrad se preconizează desfășurarea unu referendum pentru independența Găgăuziei. Am considerat că am obligația să informez conducătorii structurilor europene despre aceste evenimente și să acționăm sau UE să acționeze în aceste direcții în favoarea integrității și suveranității Republicii Moldova”, a explicat președintele.

„L-am rugat pe Rompuy să analizăm posibilitatea găsirii unor resurse financiare europene. În cazul în care sunt resurse financiare necheltuite să fie alocați procesului de interconectare energetică a Republicii Moldova la România și am vizat varianta Isaccea – Vulcănești, variantă de 400 kw și lucrări care să facă și pe teritoriul Republicii Moldova pentru garantarea furnizării la Chișinău a energiei. Avem posibilitatea să creăm alte două linii de aprovizionare cu energie electrică pe Iași-Strășeni și Suceava- Bălți. Ar trebui 65 milioane euro în stația de transformare de la Isaccea și 10 milioane euro pe teritoriul Moldovei”, a precizat Traian Băsescu.

„Am ridicat din nou problema vizelor care e pe drum bun și un punct aparte a fost procesul de pregătire a semnării a acordului de asociere și liber schimb pe care Moldova l-a parafat la Vilnius. Analiza arată că până la sfârșitul lunii august s-ar putea semna cele două acorduri”, a încheiat președintele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS