9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSute de analize HIV fictive la Spitalul de Urgenţă Târgu Jiu

Sute de analize HIV fictive la Spitalul de Urgenţă Târgu Jiu

Peste 500 de analize HIV efectuate în ultimele trei luni de laboratorul din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu nu ar fi fost făcute corect. Conducerea unităţii are indicii că acestea ar fi fost falsificate, întrucât numărul reactivilor nu corespunde cu cel al analizelor efectuate. „Se poate observa că nu există nici fişa de magazie pentru test HIV prin metoda ELISA, iar în luna octombrie nu figurează intrări de casete HIV nici pe fişa de magazie, nici pe lista de material provizionate în laborator. Drept urmare, având în vedere cele mai sus expuse nu se poate justifica numărul de teste raportate cu numărul de intrări ale reactivilor respectivi, doctorul Aurelian Udriştioiu încălcând astfel obligaţia statuată la punctul 8 din fişa postului, conform căreia medicul-şef gestionează inventarul“, se arată în nota de constatare întocmită de Comisia de cercetare disciplinară, înfiinţată din ordinul managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, doctoriţa Nicoleta Manu.

Analizele erau obligatorii

Comisia de Disciplină a constatat că medicul Aurelian Udriștoiu ar fi avizat mai multe certificate pentru căsătorie sau diverse permise fără să facă analize HIV sau sifilis. Acest tip de analize sunt obligatorii, iar comisia de anchetă a stabilit că medicul a pus parafa fără să facă analizele respective. Udriştoiu este acuzat că ar fi pus asistentele să valideze analizele medicale, deși nu aveau competență în acest sens. „S-a făcut un control în urma căruia s-au găsit multe nereguli în laborator. Asta s-a întâmplat de fapt. Nu eu hotărăsc dacă va pleca sau nu. Rezultatele controlului vor fi supuse comisiei de etică și se va lua o decizie. Controlul a fost făcut de o comisie stabilită de managerul unității. Este vorba de un autocontrol. Nu are nici o legătură cu externalizarea laboratorului“, a făcut public Nicoleta Manu, managerul privat. Aceasta s-a ales cu un dosar penal de ameninţare, care este instrumentat de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj, fiind acuzată de medicul Udriştoiu că face presiuni să îl schimbe din funcţie şi că doreşte să externalizeze laboratorul. Medicul se află în prezent în concediu medical.

Ministrul sănătăţii trimite Corpul de Control la Târgu Jiu

Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a aflat despre situaţia analizelor efectuate la laboratorul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu şi a dispus efectuarea unei anchete. La Târgu Jiu, vor sosi Corpul de Control al ministrului şi Inspecţia Sanitară de Stat. „Ca urmare a informaţiei conform căreia în cadrul laboratorului de analize a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, 550 de analize pentru depistarea HIV/SIDA au fost falsificate, Ministerul Sănătăţii face următoarele precizări: ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a dispus ca Inspecţia Sanitară de Stat împreună cu Corpul de Control al ministrului sănătăţii să se deplaseze de urgenţă la Spitalul Judeţean Târgu Jiu şi împreună cu DSP Gorj să demareze o anchetă începând de mâine dimineaţă (astăzi – n.r.) în cadrul laboratorului de analize al spitalului. Raportul controlului va fi înaintat ministrului sănătăţii luni, 20 ianuarie 2014. De asemenea, ministrul sănătăţii a solicitat de urgenţă DSP Gorj ca în această seară (aseară – n.r.) să sigileze toate documentele probatorii în vederea efectuării controlului. În cazul în care se dovedeşte faptul că s-au eliberat buletine de analize falsificate, toate cele 550 de persoane care au primit buletine de analize falsificate vor fi chemate pentru a reface analizele“, se precizează într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.
Aseară, o echipă de poliţişti de la Serviciul de investigare a fraudelor, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj, a demarat o anchetă în cadrul laboratorului de analize a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu.

Călinoiu aşteaptă măsuri din partea managerului

La rândul său, Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, instituţie ce are în administrare Spitalul Judeţean, a declarat că o comisie a CJ efectuează, de asemenea, o analiză la unitatea medicală. „Este o problemă pe care o vom avea în atenție. Avem o comisie la spital, care analizează mai multe aspecte. După ce cei de la auditul CJ îmi vor spune ce au găsit la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, voi face publice informațiile pe care ei mi le vor da, deciziile care trebuie luate. Mă deranjează însă, că factorii de decizie ies în presă cu declarații și nu iau măsuri. Dacă ceea ce spune doamna director despre acele analize este adevărat, vreau să văd măsurile care s-au luat, dacă a înaintat către organele competente sesizări. Suntem în direcția de a lua decizii“, a spus Ion Călinoiu, președintele Consiliului Județean Gorj. Doctoriţa Manu a lăsat să se înţeleagă faptul că va trimite raportul Comisiei de control la organele de anchetă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS