20.5 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSubsecretarul de stat american Victoria Nuland vine în România

Subsecretarul de stat american Victoria Nuland vine în România

Subsecretarul de stat american Victoria Nuland (foto) începe vineri o vizită de două zile la București, pentru a discuta cu înalți responsabili din guvernul român și cu membri ai societății civile probleme bilaterale și regionale, între care eforturile de consolidare a statului de drept, informează Departamentul de Stat al SUA.
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, a declarat miercuri seară că vizita delegației SUA la București, condusă de subsecretarul de stat Victoria Nuland, este  binevenită și va constitui o ocazie de a se discuta „eventuale chestiuni care trebuie clarificate“.
„Este o vizită pe care eu o calific ca binevenită. Cred că este extrem de oportun să discutăm și vom discuta, cu siguranță, în primul rând, aspectele legate de parteneriatul strategic, care este un parteneriat ce reprezintă cheia de boltă a politicii externe românești. Vom discuta și aspecte regionale, există mare interes. Și vom vorbi despre toate aspectele care vor fi de interes pentru ambele părți. Am văzut chestiunea cu statul de drept. Eu cred că după perioada aceasta și mai agitată în care s-a făcut extrem de multă politică este bine să discutăm direct, și nu prin intermediul presei și apreciez exact vizita, care ne va da prilejul să vorbim direct și pentru a vedea exact unde ne aflăm“, a spus Corlățean.
Potrivit acestuia, angajamentul României pentru statul de drept, pentru democrație rămâne extrem de solid, la fel ca și Parteneriatul strategic româno-american.
„Sunt mize mari, extrem de importante, în care România este un aliat fidel al SUA și dacă avem acest fundament solid, cred că putem discuta și clarifica și aspecte care pot părea mai sensibile la un anumit moment“, a adăugat ministrul de externe.
Referitor la programul vizitei, demnitarul a spus că agenda o face partea americană și a precizat că are mandat din partea premierului Victor Ponta pentru a putea discuta orice fel de aspect considerat necesar de ambele părți.
„Este agenda pe care o face partea americană, știu că este o întâlnire cu ministrul de externe, înțeleg că este o întâlnire la Cotroceni. În ceea ce privește premierul, am discutat cu domnul prim-ministru de acum două zile, atunci când această vizită a fost anunțată. Programul premierului era făcut de multă vreme, așa încât, din motive obiective, acel program nu a putut fi schimbat și am tot mandatul premierului să pot discuta orice fel de aspect pe care și partea americană, și partea română le consideră necesare“, a arătat șeful diplomației române.
Vizita înaltului oficial american la București se înscrie într-un turneu european consacrat discuțiilor pe teme bilaterale și regionale care a început marți, 7 ianuarie, la Haga, în Olanda și care a continuat pe 8 ianuarie la Berlin, în Germania, și pe 9 ianuarie la Vilnius, în Lituania.
După vizita la București, pe 12 ianuarie, subsecretarul de stat american se va afla la Paris, după cum informează Departamentul de Stat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS