30.6 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRusia, condamnată de CEDO să plătească despăgubiri pentru dispariţia a 36 de ceceni

Rusia, condamnată de CEDO să plătească despăgubiri pentru dispariţia a 36 de ceceni

Rusia a fost condamnată astăzi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru dispariţia a 36 de ceceni, răpiţi între 2000 şi 2006, informează evz.ro citând France Presse. Curtea de la Strasbourg a condamnat Moscova la plata a aproape două milioane de euro constând în daune morale pentru apropiaţii victimelor, astfel că Rusia este obligată să transfere sume cuprinse între 23.000 şi 300.000 de euro în calitate de daune morale pentru fiecare reclamant sau familie.

Cei 36 de bărbaţi au fost răpiţi de la domiciliul lor, din diferite districte ale Republicii Cecene (componentă a Federaţiei Ruse), „majoritatea în timpul nopţii, în timpul orelor de restricţii de circulaţie, de către grupuri de bărbaţi înarmaţi necunoscuţi, îmbrăcaţi în camuflaj şi vorbind limba rusă fără accent”, conform documentului emis de CEDO, citat de Agerpres. Anchetele efectuate în ceea ce-i priveşte au fost „în mai multe rânduri suspendate şi rămân în curs de soluţionare”, fără a produce rezultate tangibile, a precizat instanţa europeană, într-un comunicat.

CEDO s-a declarat „convinsă” că reclamanţii din cele 20 de cazuri ce îi vizează pe aceşti dispăruţi au furnizat dovezi preliminare, care atestă că apropiaţii lor au fost răpiţi de militari ruşi şi au murit. Judecătorii au concluzionat că statul rus este responsabil de încălcarea dreptului la viaţă garantat de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi au constatat, de asemenea, încălcarea „interdicţiei privind tratamentele inumane sau degradante”, dar şi „încălcarea gravă a dreptului la libertate şi la siguranţă”.

Moscova a mai fost condamnată la CEDO pentru alte peste 120 de cazuri de dispariţii din Caucazul de Nord începând din 1999.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS