19.8 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdrian Năstase a plecat de la locuinţa sa din strada Zambaccian pentru a se preda autorităţilor

Adrian Năstase a plecat de la locuinţa sa din strada Zambaccian pentru a se preda autorităţilor

Fostul premier Adrian Năstase a decis să se predea autorităţilor, el plecând în urmă cu puţin timp de la locuinţa sa din strada Zambaccian din Bucureşti. Năstase a plecat însoţit de fiul său cel mare, Andrei, şi de avocatul Ion Cazacu, „Domnul Adrian Năstase va merge cu mine să fie pus în executare mandatul (…) Deocamdată nu ştim unde, nu ştim dacă s-a emis mandatul, dar este voinţa dânsului de a se preda, de a se pune în executare, de a se duce de bunăvoie la autorităţi. Nu ştiu dacă mandatul s-a emis, dar cu siguranţă că Tribunalul Bucureşti va emite mandatul. Mandatul se trimite la secţia de Urmăriri din cadrul Poliţiei Capitalei şi dânşii îl vor pune în executare. Din momentul în care se găseşte un loc, care este loc de deţinere, dânşii vor veni acolo şi vor urma procedurile”, a precizat avocatul Ion Cazacu, citat de Agerpres.ro.

Fostul premier Adrian Năstase, condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare în dosarul Zambaccian, urmează a fi încarcerat în arestul Poliţiei Capitalei şi, ulterior, într-un penitenciar din Bucureşti, cel mai probabil la Rahova, informează Agerpres.ro. Oficiali din cadrul Poliţiei Capitalei au precizat că acest lucru se va întâmpla imediat ce instanţa va elibera mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea. Potrivit surselor citate, există şi posibilitatea ca Năstase să fie încarcerat direct în penitenciar.

În baza sentinţei definitive, instanţa va emite un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, care urmează a fi pus în executare de poliţiştii de la Urmăriri din cadrul Poliţiei Capitalei. Adrian Năstase are însă posibilitatea de a se prezenta singur la sediul arestului sau la penitenciar.

Reamintim că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) l-a condamnat astăzi pe fostul premier Adrian Năstase la patru ani de închisoare în dosarul Zambaccian. Soţia acestuia, Dana Năstase, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mită şi infracţiuni la legea vamală, cu un termen de încercare de opt ani. Irina Jianu, fosta şefă a Inspectoratul de Stat în Construcţii, a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare şi cinci ani interzicerea unor drepturi civile pentru spălare de bani în formă continuată şi participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii şi folosirea la autoritatea vamală de documente false. Irina Jianu se află deja în detenţie, ea fiind condamnată definitiv anterior în dosarul „Trofeul Calităţii”. Decizia de astăzi a ÎCCJ este definitivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS