Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a vizitat ieri Curtea de Apel, Tribunalul şi Judecătoria Craiova, precum şi Tribunalul Olt şi Judecătoria Slatina, vizitele fiind urmate de o întâlnire cu managementul instanţelor de pe raza Curţii de Apel Craiova. În cadrul discuţiilor avute cu magistraţii, grefierii şi personalul auxiliar au fost abordate subiecte legate de stadiul pregătirilor în vederea intrării în vigoare a noilor Coduri penale, dar şi aspecte punctuale şi generale care să conducă la creşterea încrederii publice în funcţionarea sistemului judiciar.
„Cea mai importantă dată din calendar pentru Ministerul Justiţiei şi pentru instanţe este, în acest moment, 1 februarie 2014, adică data intrării în vigoare a noului Cod penal şi a celui de procedură penală. Sunt convins că aceste noi Coduri vor determina creşterea eficienţei actului de justiţie, fapt care va plasa România printre statele membre ale Uniunii Europene care dispun de sisteme judiciare performante. Vreau să transmit magistraţilor, tuturor celor care fac parte din personalul instanţelor că Ministerul Justiţiei va continua să susţină, în primul rând prin alocarea suportului material necesar, efortul profesional al comunităţii juridice în vederea unei implementări cât mai rapide şi cu succes a noilor Coduri. Astfel, România va demonstra cu claritate că-şi poate îndeplini corect angajamentele asumate şi că este un partener demn de încredere la nivel european”, a explicat Robert Cazanciuc.
Ministrul Justiţiei a insistat pentru o evaluare realistă şi fundamentată a schemelor de personal, solicitând judecătorilor propuneri concrete pentru diminuarea gradului de încărcare cu dosare prin eliminarea pe cale legislativă a cauzelor cu repetiţie. Au fost analizate şi alte aspecte extrem de sensibile pentru justiţiabili cum ar fi cele legate de durata termenelor de judecată, de multe ori influenţată de condiţionări birocratice care consumă resurse importante fără însă a răspunde în mod real unor nevoi publice.
În acest context Ministerul Justiţiei îşi propune să reevalueze şi oportunitatea realizării unor programe prin care procesul de arhivare să utilizeze într-o măsură din ce în ce mai mare sistemele informatice de stocare, dar şi îmbunătăţirea condiţiilor de lucru a magistraţilor şi personalului auxiliar, în principal prin continuarea investiţiilor în noi proiecte de infrastructură judiciară.