7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOficialii doljeni s-au întâlnit la Bruxelles cu Dacian Cioloş

Oficialii doljeni s-au întâlnit la Bruxelles cu Dacian Cioloş

Strategia Uniunii Europene (UE) în domeniul politicii agricole comune pentru perioada 2014-2020 stimulează creşterea economică prin mecanisme și instrumente gândite să încurajeze dezvoltarea producătorilor, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, în urma unei întâlniri pe care a avut-o, la Bruxelles, cu Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.
Preşedintele CJ Dolj, în calitate de lider al delegației României la Comitetul Regiunilor (CoR), a participat, în perioada 28-29 noiembrie, la cea de-a 104-a sesiune plenară a CoR. „Strategia europeană pentru sectorul agricol, aşa cum a fost gândită, oferă multe șanse de dezvoltare producătorilor români. Vestea bună este că, pentru segmentul financiar următor, plăţile directe, în ceea ce priveşte România, se vor menţine ca plăţi pe hectar, abordarea la nivel european fiind plata pe fermă. Cam asta ar fi tendinţa europeană în noua politică agricolă comună, excepţie făcând noile state membre, unde, de asemenea, a fost acceptată plata la hectar.
Avantajul este că un fermier are posibilitatea de a beneficia de o plată care poate evolua în funcţie de suprafaţa pe care o deține, în timp ce pentru plăţile directe pe ferme drepturile financiare rămân aproximativ aceleaşi.
Un element care merită a fi luat în calcul în noua politică agricolă este oferirea unei plăţi complementare tinerilor fermieri. Aceasta înseamnă că un tânăr care se aşază în ferma lui sau într-o societate agricolă condusă de el sau în care are capital majoritar va primi, în primii cinci ani de la instalare, cu până la 25 la sută mai mult, ca plată complementară.
O veste bună o primesc şi cei care deţin ferme mici, în cazul cărora se vor introduce plăţile simplificate, adică nu se va mai face nici un alt control, fiind suficientă existenţa fermei şi faptul că acolo se desfăşoară o activitate agricolă. Nu se mai măsoară parcelele, nu se mai fac alte controale. Această măsură va simplifica foarte mult lucrurile atât pentru beneficiar, cât şi pentru Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Satul românesc poate fi revitalizat cu sprijinul fondurilor europene şi sunt convins că primarii vor spune la sfârşit de mandat că au obţinut finanţare nerambursabilă pentru cel puţin un obiectiv important şi necesar comunităţii din care fac parte“, a declarat Prioteasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS