15.1 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCăldură de toamnă, factură de iarnă

Căldură de toamnă, factură de iarnă

Craiovenii au consumat în luna octombrie aproape 40.000 de gigacalorii, dublu comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Cantitatea de agent termic pe care SC Termo Craiova SRL a primit-o de la Complexul Energetic este mult mai mare, dacă luăm în calcul şi pierderile tehnologice, care sunt de 22,57 la sută pentru energia termică distribuită în sistem centralizat. În 2012, furnizorul de căldură al oraşului a distribuit căldură celor peste 60.000 de abonaţi de la 15 octombrie, consumul populaţiei pentru o jumătate de lună fiind de 22.000 de gigacalorii.
Prin urmare, craiovenii care sunt la pauşal şi nu au făcut economie, strângând robinetul, vor plăti facturi la căldură ca şi în lunile de iarnă. Chiar mai mari, deoarece luna octombrie nu este considerată ca făcând parte din sezonul rece şi nu este subvenţionată.
„Noi am participat împreună cu reprezentanţii SC Termo la citirea gigacalorimetrelor. În luna octombrie, blocurile care sunt la pauşal au consumat 12-13 gigacalorii ca în sezonul rece. Iar cele care au repartitoare au consumat trei-patru gigacalorii. Nu pot să compar cu perioada similară a anului trecut, fiindcă nu s-a furnizat ca şi în acest an de la începtul lunii. Cred că facturile vor fi ca într-o lună de iarnă mai blândă, chiar dacă oamenii au «aruncat» căldura pe fereastră, fiindcă şi temperaturile au fost destul de ridicate“, este de părere preşedintele Asociaţiei de Proprietari nr. 19 Brazda lui Novac, Gheorghe Irimescu.

Unde s-a mai închis robinetul se plăteşte mai puţin

La asociaţiile care au mai strâns robinetul la intrarea în bloc costurile vor fi ceva mai reduse. Un apartament cu două camere, care a primit căldură doar între orele 17.00 – 10.00, a consumat doar 0,52 gigacalorii.
„Proprietarul va avea la căldură o factură în valoare de 110 lei. La trei camere, în aceleaşi condiţii, s-a consumat 0,70 gigacalorii, iar costul va ajunge la 150 de lei pentru căldură. Cu siguranţă valoarea facturii la căldură va fi mai ridicată acolo unde nu s-a luat nici o măsură de a limita consumul. Iniţial, eu am cerut la Termo să nu ne dea căldură. După discuţiile avute cu directorul, mi-am dat seama că sunt persoane cu copii mici, sunt persoane vârstnice care au nevoie de un anume confort termic în locuinţă măcar pe timpul nopţii şi am lăsat să ne furnizeze. Dar ziua am închis din capătul blocului şi le-am cerut şi din PT să reducă furnizarea agentului termic. Altfel facturile ar fi fost mai mari“, a spus Constantin Stăvaru, preşedintele Asociaţiei de Proprietari 6 Calea Bucureşti.

Preţ

SC Termo Craiova SRL plăteşte Complexului Energetic 148 de lei pe gigacalorie şi o vinde populaţiei cu 220,5 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS