http://www.youtube.com/watch?v=ZfvIbjAp3Ew
Comercianţii din Piaţa Chiriac din Craiova au luat de luni, 28 octombrie, drumul Târgului Municipal Zilnic de pe strada Caracal. Mutarea a trezit nemulţumiri din partea celor care s-au obişnuit de ani buni să-şi vândă marfa în buricul oraşului, dar şi din partea unor clienţi. Şi, totuşi, în noianul de supărări există muşterii care se bucură că odată cu stabilirea vânzătorilor de legume şi fructe în Târgul Municipal au posibilitatea să-şi parcheze maşinile în imediata apropiere a locului din care îşi fac cumpărăturile.
Nemulţumiri şi zarvă în Piaţa Chiriac ieri-dimineaţă. Comercianţii care de ani buni vin din judeţ să-şi vândă marfa erau deranjaţi de măsura municipalităţii de a se muta în Târgul de pe strada Caracal. Ei reclamă condiţiile proaste din noul spaţiu, pierderea clienţilor, considerându-se bătaia de joc a celor care se află la conducerea oraşului. „Nu e vad bun. Îşi bat joc de noi“, strigă în gura mare unul dintre comercianţi. E susţinut de o altă voce: „Era bine pentru multă lume. Acum, se alege praful“. În timp ce încarcă marfa în maşină sau mai servesc câte un client, comercianţii simt nevoia să îşi verse năduful. „Nu eram de acord să ne mutăm, dar dacă ăsta e ordinul… Ne gonesc ca pe nişte câini de aici. Asta este. Au amenajat acolo ca să ne mutăm? Nu, nu au amenajat nimic. E mizerie. Apă curentă, au? Nu. Facem comerţ cu legumele pe jos, ce mai! Ăsta e capitalismul. Cine are bani face orice, cine nu moare de foame“, a ţinut să precizeze Marin Vica.
Nemulţumirile comercianţilor sunt împărtăşite şi clienţilor care veniseră la cumpărături în Piaţa Chiriac. „E ca-n filmele de groază. N-ai robinet, n-ai curent şi-ţi mai iau şi taxă. Nu sunt condiţii acolo. Ne-am rupt încălţăminte la Târg, că sunt numai pietroaie. A sărit o piatră din roata maşinii şi era să-mi rupă piciorul. Nu sunt condiţii. Ne aruncă doamna primăriţă ca pe nişte animale. Marfa stă în aer liber. Nu tu umbrelă, nu tu acoperiş! Cum să stăm în ploi, în frig, în nămol? Degeaba ne spunem noi ofurile, că nu ne ia nimeni în seamă. Astăzi ne-au spus că putem să stăm aici până ne dau locuri la Târg. Şi când colo domnii trag porţile şi ne spun să aruncăm marfa la gunoi. Să nu mai vină cumpărători, să nu mai vindem. Nici aici nu aveam apă, la WC era mai tot timpul uşa închisă, dar puteam circula, nu ne rupeam picioarele“, reclamă Mihaela Căldariu.
Cărând ultimele lăzi cu marfă la maşină, alt comerciant completează indignat, dar în acelaşi timp resemnat: „E ceva de nedescris acolo, dar mergem cu marfa, că nu avem încotro. Ce dacă nu avem nimic, nu tu umbrele, acoperiş deasupra capului…“.
Regretele vin şi din partea celor care se obişnuiseră să-şi facă din Piaţa Chiriac cumpărăturile. „Când funcţiona piaţa aici, veneam din toate părţile, cu căruciorul, cu plasa. Acum, ca să te duci tocmai la Târg, trebuie să iei autobuz. Dai 2 lei la dus, 2 lei la întors. E greu. Vine bruma, iarna cu zile geroase, iar noi suntem bătrâni, pensionari. Aici era aproape, în mijlocul oraşului. Era foarte bună. Nu ştiu ce vom face…“, declară Constantin Ciocan.
Confuzie la Târg
Forfota din Piaţa Chiriac se mută în Târgul Municipal, dar la pachet cu o doză de confuzie alimentată de experienţele comercianţilor care încercaseră la prima oră să se instaleze în noua locaţie. „Am venit cu marfa de dimineaţă în Chiriac. Dar ne-au spus să mergem la Târg. Însă, de acolo unii colegi s-au întors cu marfa pentru că Târgul se deschidea tocmai la şapte. Obişnuiţi să-şi aşeze produsele la trei, patru dimineaţa, s-au întors cu ele în Chiriac. Când colo, aici i-au gonit gardienii. Ne ameţesc de tot. O să mergem la Târg că nu avem altceva de făcut“, a precizat Nicolae Guie.
Ajunşi însă la Târgul Municipal Zilnic de pe strada Caracal, comercianţii s-au declarat deranjaţi de ceea ce li se oferă. „De aseară (duminică, 27 octombrie – n.r. ) a început lumea să vină. Suntem confuzi. Nu ştim nimic. Vindem din maşină. Lumea nu ştie unde să pună marfa, ce să facă. Cei care au bani au făcut barăci. Noi, producătorii, nu ştim ce vom face! Venim cu maşinile, vindem din ele, de jos. Cum se poate. Omul e făcut să se chinuiască toată viaţa“, a mărturisit Veronica Răţoi, din Dăbuleni.
Luând la picior pietrele ce „îmbracă“ deloc armonios şi plăcut drumul ajungem la alt producător, la fel de confuz şi nemulţumit, venit din aceeaşi Piaţă Chiriac: „Ieri (duminică – n.r.), ne-au spus că trebuie să eliberăm piaţa. Când am venit aici, nu ne-au oferit nimic. Am lăsat maşina la întâmplare. Acum au venit paznicii şi ne-au spus că au primit ordin de la conducere şi că nu avem voie aici, că trebuie să ne mutăm în spate de tot, că vor aduce aici maşinile second hand. Nu înţelegem absolut nimic“, a precizat Mariana Stancu din Teasc.
La capătul şirului de maşini burduşite de marfă, din care se face comerţ în târg, dăm peste cei mai norocoşi comercianţi, care au închiriat teren şi şi-au ridicat „boxe“, cum le zic ei, pentru a avea unde adăposti marfa. „Majoritatea vând din maşini. Nu ştiu ce vor face la iarnă. Nouă nu ne-a convenit situaţia şi am închiriat şi ridicat trei boxe. Nu avem încă curent, dar ni s-a promis că se va rezolva problema“, a precizat Loredana Păduraru.
Păreri împărţite din partea clienţilor
Cei câţiva clienţi pe care i-am întâlnit la Târg s-au declarat însă mulţumiţi. „Era aglomeraţie în zona Chiriac. Acum putem intra cu maşinile. Este mai departe Târgul, dar nu contează. E foarte bine“, susţine Florea Lăcătuşu. De aceeaşi părere este şi Cristi Neagu, care precizează: „E foarte bine. E spaţiu mai mare. E mai aerisită. Ai unde parca maşina“. Sunt şi de această parte voci care reclamă condiţiile din Târg. „Făceam cumpărăturile din Chiriac, dar acum am venit în Târg, pentru că s-au mutat. Uitaţi-vă ce condiţii sunt aici, cum stau oamenii ăştia. Păcat“, mărturiseşte vădit nemulţumită Cristina Iacob.
Cu bune şi cu rele, Târgul îi va găzdui pe comercianţii din Piaţa Chiriac, căci printr-un comunicat de presă trimis de SC Pieţe şi Târguri Craiova se anunţă că, „începând de marţi, 29 octombrie, singurul loc din Craiova în care se pot comercializa fructe şi legume angro este Târgul Municipal Craiova, situat pe strada Caracal, nr. 172B, în vecinătatea reprezentanţei Registrului Auto Român“.