9.5 C
Craiova
joi, 16 octombrie, 2025
Știri de ultima orăActualitateIubitorii de bere sunt aşteptaţi la un tur al fabricii

Iubitorii de bere sunt aşteptaţi la un tur al fabricii

Un proces complex, monitorizat permanent de la un pupitru de operare, fiecare timp, presiune, parametru au un rol esenţial, utilaje de ultimă generaţie pentru ca în final să apară produsul finit: berea. În ţara noastră, Heineken deţine patru fabrici de bere în Miercurea Ciuc, Constanţa, Târgu Mureş şi Craiova şi are peste 1.100 de angajaţi. Vineri, Fabrica de Bere Heineken din Craiova a organizat Ziua Porţilor Deschise pentru presă, iar sâmbătă, de la ora 9.00 şi până la ora 16.00, îi aşteaptă pe toţi cei care doresc să asiste la procesul de fabricare a berii. Mesajul producătorilor a fost unul clar: moderaţia este cuvântul-cheie.

Lucrează de 33 de ani în Fabrica de bere de la Craiova. Este „berăriţă“ cum îi place să spună, lucrează chiar la Departamentul Fabricarea Berii. „Am fost operatoare de când am început să lucrez în această fabrică. Cu câteva decenii în urmă, tot procesul se făcea manual, eram sute de oameni care munceam… Îmi amintesc şi acum cum deschideam vasele în care puneam apă după ochi, era agitaţie, gălăgie de la benzile pe care zornăiau sticlele. Era muncă, spălam sticlele, le puneam în navete, nu era totul monitorizat de calculator ca astăzi. Când mi-au pus un calculator în faţă, eram ca un copil care nu ştia să scrie. Am învăţat treptat, iar acum urmăresc pe calculatoare tot procesul de fabricaţie… La prima vedere poate părea extrem de simplu, însă fiecare parametru indicat de calculator contează, îţi trebuie o atenţie deosebită. Nu a fost zi în aceşti ani, în afară de perioada concediilor, în care să nu fiu la pupitru, sunt bucătarul-şef, berăriţa… Îmi place ceea ce fac, realizez analizele berii, verific să văd dacă am extractul dorit“, a povestit Aneta Stăncioiu, angajată la Fabrica de Bere Heineken din Craiova.

„Fabrica de bere din Craiova înregistrează rezultatele cele mai bune din Europa de Est“

Fabrica de Bere din Craiova a început producţia la 1 aprilie 1970, mai întâi cu sectorul „fabricare bere“, după care sectoarele „îmbuteliere bere la sticlă şi butoi“ şi „fabrica malţ“. A fost prima fabrică de bere din ţară care a determinat valoarea amară a hameiului. În 1994, a fost privatizată, schimbându-şi numele în SC Bere Craiova SA. Trei ani mai târziu, în 1997, fabrica a fost preluată de BBAG, purtând iniţial denumirea de Brau Union. Începând din martie 2007, a fost denumită Heineken. După succesul pe care l-au avut în urmă cu doi ani când au organizat pentru prima dată Ziua Porţilor Deschise, reprezentanţii fabricii au mărturisit că au dorit să retrăiască acele momente şi în acest sfârşit de săptămână.
„Suntem berarul numărul unu în Europa, fapt ce ne determină să fim foarte mândri, dar în acelaşi timp foarte responsabili. Heineken nu este doar o marcă, este numele unei familii, suntem una din cele mai mari companii din lume, iar în acelaşi timp suntem o afacere de familie… Existăm în peste 70 de ţări, avem peste 85.000 de angajaţi, avem 165 de fabrici, din care patru în România. Bere înseamnă distracţie, socializare atunci când este consumată moderat. Fabrica de bere din Craiova înregistrează rezultatele cele mai bune din Europa de Est. Procesul de fabricare a berii necesită energie şi apă. Creştem în fiecare an eficienţa energetică şi trecem la surse alternative de energie. În urmă cu trei ani, era nevoie de 4,2 hl de apă pentru a produce 1 hl de bere. În 2012 a fost nevoie de mai puţin de 3,9 hl de apă; tot ca şi comparaţie în 2010 energia electrică totală de care aveam nevoie pentru a produce un hl de bere era 8,2 Kwh/hl bere, după o serie de investiţii a scăzut la 7,0 kwh/hl bere. Generăm peste 12.000 de locuri de muncă în sectorul Ospitalităţii şi Retail. În fiecare an sprijinim dezvoltarea comunităţilor locale. Toate mărcile noastre cuprind mesajul privind consumul responsabil şi chiar am lansat patru centre Alco Info în spitale din România, printre care am ales şi spitalul din Craiova. Folosim ingrediente 100% naturale: malţ, orz, hamei, apă, drojdie. Circulă un mit că berea face burtă; credeţi-mă însă că nu este adevărat! Am introdus anul trecut un nou produs, Ciuc Radler, care a înregistrat un real succes, anul acest am introdus şi varianta destinată persoanelor care nu consumă alcool, iar în lunile următoare iubitorii de bere vor avea noi surprize, pregătim alte inovaţii“, a precizat Marius Koperek, Chief Financial Officer Heineken.

Drumul berii de la Craiova cu specialiştii

Turul fabricii este impresionant, în special pentru persoanele care au avut şansa să viziteze fabrica şi în urmă cu ani. Procesul tehnologic de fabricare a berii se desfăşoară în sistem complet închis, cu echipamente din inox, iar procesul este automatizat, urmărit şi comandat din „camera de comandă şi control“. Calculatoarele deţin toate programele conform cărora se desfăşoară tehnologia de fabricare a berii, pe monitoare urmărindu-se toţi parametrii tehnologici. Totul se desfăşoară sub un control strict al standardelor de calitate. „Malţul îl macerăm, îl mestecăm cu apă, totul printr-un procedeu ştiut doar de noi. Extragem din malţ toate ingredientele, are loc apoi filtrarea… Mustul limpede de malţ se colectează în cazanul de fierbere cu hamei pentru limpezire, apoi are loc separarea, după care urmează perioada de maturare… Obiectivul nostru – Brewing a Better Future – prin care vrem să devenim cel mai verde berar până în anul 2020!“, a explicat Alina Ţâru, directorul fabricii Heineken România din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS