21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateForumul european al sportului pentru anul 2013

Forumul european al sportului pentru anul 2013

Este ușor de imaginat că succesul în sport înseamnă câștiguri imense și o viață de lux. Acest tablou ar putea fi real pentru o elită restrânsă, însă, în cazul majorității sportivilor realitatea este foarte diferită. Atunci când cariera lor sportivă s-a încheiat ei trebuie să-și găsească un de loc de muncă „normal”. Pentru unii, acest lucru nu este ușor deoarece și-au pus toate energiile în sport și au abandonat pista studiilor. „O dublă carieră” pentru sportivi, care vizează combinarea formării sportive cu educația, va fi una dintre principalele teme abordate la Forumul UE al sportului pentru anul 2013, care are loc la Vilnius în perioada 30 septembrie-1 octombrie. Legendă a baschetului și medaliat cu aur la Jocurile Olimpice, Šarūnas Marčiulionissse, se va alătura dnei Androulla Vassiliou, comisarul european responsabil de activitățile sportive, într-o dezbatere la nivel înalt privind carierele duble în cea de-a doua zi a forumului.
Alte aspecte în discuție vor include Erasmus +, noul program al UE pentru educație, formare, tineret și sport, sumele de transfer în fotbal, și noua inițiativă „HEPA” a Comisiei care vizează încurajarea cetățenilor să facă mai mult exercițiu fizic și se bucure de beneficiile activităților fizice menite să îmbunătățească sănătatea. Pentru prima dată, Forumul va găzdui un Twitter „wall” (hashtag #EUsportforum), care va permite participanților la forum și amatorilor de sport furnizarea instantanee de reacții și observații.

Forumul coincide cu o reuniune informală a miniștrilor sportului, la care va participa și comisarul Vassiliou. Principalul obiectiv al reuniunii este planificarea și tradiția evenimentelor sportive majore și contribuția sportului la economie.

Comisarul Vassiliou a declarat: „Mă bucur foarte mult că Forumul european al sportului va sensibiliza opinia publică în legătură cu importanța dublei cariere pentru sportivi. Pentru fiecare „zeu” al sportului precum Cristiano Ronaldo, Rafael Nadal sau Usain Bolt, există mii de sportivi care se confruntă cu o perioadă dificilă de adaptare la încheierea carierei sportive, cu excepția cazului în care s-au antrenat și pentru viața în afara terenului. De asemenea, aștept cu nerăbdare să subliniez noul nostru program Erasmus +, care va include un buget special pentru sportul de masă pentru prima dată, precum și deblocarea de fonduri pentru campanii transnaționale care vizează combaterea intoleranței, a violenței și a inegalității de șanse între femei și bărbați în domeniul sportului.”

Se preconizează că Erasmus+ va aloca peste 33 de milioane EUR pe an pentru sportul de masă între 2014 și 2020. Acesta va sprijini proiectele transnaționale care vizează promovarea schimbului de cunoștințe și bune practici, evenimente sportive europene necomerciale speciale și o bază de date consolidată pentru procesul de elaborare a politicilor în domeniul sportului. Principalii beneficiari vor fi organismele publice și organizațiile societății civile active în sportul de masă. Din 2007, Comisia a asigurat mai mult de 22 milioane de euro în sprijinul proiectelor sportive.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS