15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBăsescu: Protestul de la Roşia Montană este unul fabricat, cel din Piaţa Universităţii este curat

Băsescu: Protestul de la Roşia Montană este unul fabricat, cel din Piaţa Universităţii este curat

Preşedintele României,Traian Băsescu a declarat duminică la emisiunea „După 20 de ani” de la Pro Tv că, în opinia sa, protestul de la Roşia Montană este unul „fabricat”, în timp ce cel organizat în Piaţa Universităţii din Bucureşti este „curat”.

Declaraţiile preşedintelui Despre Roşia Montană redate de Mediafax:

– Sunt un adept fără rezerve al relansării acestei industrii, de extragere de metale preţioase. Dacă m-aş pronunţa, 70 la sută dintre clasa politică ar fi împotrivă.

 – Voi încerca să fiu neutru, dar asta nu înseamnă că nu voi fi corect.

– Nu am spus că nu rămân un susţinător al proiectului Roşia Montană, dar când s-a creat această falie în societate am considerat că obligaţia mea e să am o atitudine neutră.

– Există două abordări mincinoase: Proiectul nu crează multe locuri de muncă, iar utilizarea cianurilor nu este crima cea mare.

– Proiectul e viabil financiar din punct de vedere al preţului aurului. Rentabilitatea proiectului nu este problema noastră. Luăm redevenţă, dar nu contribuim la investiţie. Nu noi ne asumăm riscul investiţiei. Aici discutăm despre nişte fonduri de investiţii, care sunt dispuse să investească pentru a obţine profit.

– Mai există o minciună: că ne pleacă aurul din ţară. Nu pleacă niciun gram de aur. Dacă este ceva ce ne dăunează enorm e minciuna guvernamentală. Ştiu în ce stadiu era negocierea în timpul guvernului Boc şi Ungureanu. În planul de negociere erau alte condiţii: 1. Ceea ce rezultă din procesarea minereului de la Roşia Montană, se procesează până la final în Romania şi 2. Dreptul prioritar de achiziţie al BCR. Aceste elemente trebuiau continuate în negociere.

– Protestul din Piaţa Universităţii este unul curat, cel de la Roşia Monatnă este FABRICAT.

– Aş putea declanşa un referendum pe tema Roşia Monatnă, dar nu avem garanţia că se vor prezenta 50 la sută din cei cu drept de vot.

– Roşia Montană este un subiect de interes pentru serviciile de securitate.

– Din informaţiile pe care le am, George Soros nu trimite ONG-urile în stradă.

– Dacă din stradă ar ieşi un partid curat, ar fi bine pentru clasa politică din România.

Despre gazele de şist:

– Eu nu voi prinde momentul când se va scoate primul metru cub de gaze de şist. Miza politicilor în zona energetică trebuie să fie independenţa energetică. Eu am ţinut foarte mult la această independenţă, încât am refuzat orice contact cu South Stream şi am sprijinit proiectul Nabucco.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS