22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMândri că sunt craioveni

Mândri că sunt craioveni

http://www.youtube.com/watch?v=0lAvpz6QFhM

Mai sunt locuitorii urbei noastre mândri de locul în care trăiesc? Ca să aflăm răspunsul, am  străbătut în lung şi în lat centrul Băniei şi am întrebat oamenii dacă sunt mândri că sunt craioveni, iar părerile au fost împărţite.

La această întrebare, oamenii au avut răspunsuri diverse, urmate de argumentări mai mult sau mai puţin solide. Majoritatea cetăţenilor sunt mândri că sunt craioveni, sunt mulţumiţi şi încântaţi că trăiesc într-un oraş cu o istorie bogată şi cu artişti recunoscuţi şi peste hotare. Găsim şi tineri care tocmai vin de la şcoală şi doresc să ne spună că sunt încântaţi de oraş: „Sunt mândru că sunt craiovean, avem valori şi cei care vin din alte oraşe sau ţări trebuie să le vadă. Avem un muzeu extraordinar, Parcul «Nicolae Romanescu», care e al doilea din Europa ca mărime, sunt lucruri cu care trebuie să ne mândrim“, ne spune tânărul Vlăduţ Bora. Liceele de prestigiu se înscriu şi ele pe lista lucrurilor cu care se mândresc cetăţenii: „Sunt mândră că sunt craioveancă pentru că avem la noi în oraş  unele dintre cele mai bune licee, aici intră şi Liceul «Elena Cuza», la care învăţ eu. Există şi unităţi de învăţământ superior foarte competente, este vorba despre Universitatea din Craiova şi Universitatea de Medicină şi Farmacie“, ne spune Alexandra Militaru, o adolescentă care tocmai traversase strada.

Parcul „Nicolae Romanescu“ e una dintre mândriile craiovenilor

Găsim şi tineri care sunt mândri de urbea lor, dar care vor să plece în alte oraşe sau în alte ţări: „Cu toţii ar trebui să fim mândri că suntem craioveni şi că suntem români, dar această mândrie de locul unde ne-am născut, unde am crescut şi ne-am format în viaţă atrage după sine şi unele dezavantaje. Întotdeauna trebuie să ne dorim să ajungem mai sus, şi chiar dacă ne-am format aici, sunt de părere că pentru fiecare dintre noi ar fi mai bine să mergem într-un oraş sau o ţară mai dezvoltată. Aş vrea să merg în Iaşi sau Bucureşti“, ne zice Cosmin Enăchiţă.
Constantin Ciurlău este şi el încântat că este craiovean: „Trăiesc de-o viaţa în Craiova şi tot ce se face şi tot ce s-a făcut mă bucură. Mă mândresc cu centrul universitar, centrul economic, parcul, şi avem şi zonă agricolă. Există elite în aproape toate domenile“. Teodor Preda spune că: „Este oraşul copilăriei şi al adolescenţei mele, iubesc Craiova pentru parcurile pe care le are, pentru centrul istoric, pentru muzee şi pentru tot ceea ce s-a construit nou“.
Constantin Ghiţă e bucuros că s-au făcut schimbări în ultimul timp: „Mă mândresc cu toate transformările care au avut loc în ultima vreme, pasajul subteran şi cel suprateran. Ne mai mândrim cu diverse monumente, cu parcul şi, nu în ultimul rând, străzile care au început să fie asfaltate“, ne spune încântat bărbatul.
Sunt şi oameni care nu sunt mândri că sunt craioveni: „Nu-mi place Craiova, nu e organizare, câinii umblă peste tot, primăriţa nu-şi dă interesul“, ne spune M. Maradon. Claudia Nicola e de părere că: „În Craiova e greu să-ţi găseşti un loc de muncă, asta nu mă face deloc mândră“. Şi prietena Claudiei crede acelaşi lucru: „E greu să găseşti de lucru aici şi Craiova nu e un oraş foarte dezvoltat“, conchide Elena. Pentru Valentina Florea nu e deloc o mândrie că e craioveancă: „Nu mă mândresc, pentru că nu am cu ce. Avem un oraş plin de câini şi oameni necivilizaţi. Doar parcul mai înfrumuseţează oraşul“.  
Chiar dacă municipiul are lipsurile lui, majoritatea locuitorilor sunt mândri că sunt craioveni şi se bucură că trăiesc aici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS