16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBăsescu: Imaginea României, afectată de denigrarea instituţiilor şi de legi neconstituţionale

Băsescu: Imaginea României, afectată de denigrarea instituţiilor şi de legi neconstituţionale

Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi că imaginea externă a României este afectată din pricina faptului că românii „denigrează” instituţiile care „îşi fac treaba” şi prin faptul că în dezbaterea publică, dar şi în cea parlamentară ajung legi neconstituţionale, el dând ca exemplu proiectul legislativ privind Roşia Montană.

„Aici nu vorbim să facem publicitatea unui produs prost spunând că el e bun, ci de o ţară – România – care are de ce să fie mândră de ea şi totuşi nu reuşeşte. Mi-am pus întrebarea: de ce nu reuşim? Şi răspunsul se află în ceea ce nu facem, probabil. De ce percepţia noastră este mai rea decât realităţile noastre şi poate aici pot găsi mici explicaţii. (…) Un exemplu – Roşia Montană. Ştim că s-a trimis în Parlament o lege neconstituţională, care nu va putea trece de Curtea Constituţională. În baza ei generăm o dezbatere care se va finaliza cu o lege neconstituţională. Cum să avem o imagine bună, când şi străinii ne ştiu Constituţia? Ştiu că finalul acestui joc va fi respingerea de către Curtea Constituţională în principalele ei prevederi”, a spus Traian Băsescu, citat de Agerpres. Preşedintele este prezent astăzi la Forumului European al Diplomaţiei Publice.

Acesta a explicat că un alt exemplu „de cum ne autodistrugem imaginea” este legat de „propagarea” ideii că Justiţia din România nu ar fi independentă faţă de factorul politic.

„Noi ne denigrăm propriile instituţii de dimineaţa până seara şi nu o fac oameni neinstruiţi, ci oameni cu responsabilităţi uriaşe. Vedem cum suntem supăraţi că o instituţie ca DNA sau completele de judecată anchetează, judecă, condamnă şi atunci spunem persoana X este cea care a pus să mi se facă un dosar, când de fapt pur şi simplu instituţii ale statului îşi fac treaba. Dacă noi propagăm asta, cum să ne creadă cei din afară că Justiţia din România este independentă?”, a întrebat retoric preşedintele.

Traian Băsescu a ţinut să adauge că, în opinia sa, imaginea României în plan extern este mai mai rea în comparaţie cu realităţile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS