22 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTarifele de roaming ar putea fi eliminate până în 2016

Tarifele de roaming ar putea fi eliminate până în 2016

Comisia Europeană (CE) va prezenta miercuri un pachet de propuneri legislative în domeniul telecomunicaţiilor menit să stimuleze competitivitatea în acest sector, una dintre măsuri fiind eliminarea tarifelor de roaming în Europa până în 2016, informează evz.ro. Proiectul pe care preşedintele CE Jose Manuel Barroso îl va prezenta la Strasbourg pare a fi ultima iniţiativă legislativă importantă a Comisiei, cu şanse de adoptare înainte de alegerile europene din mai 2014.

Comisia vrea simplificarea reglementărilor, îmbunătăţirea conexiunilor prin coordonarea mai bună a accesului la spectrul radioelectric pentru dezvoltarea serviciilor 4G, precum şi asigurarea accesului deschis la internet, prin împiedicarea furnizorilor să restricţioneze accesul la conţinut. Măsura emblematică a proiectului este eliminarea costului suplimentar impus de operatori clienţilor pentru convorbirile, mesajele text şi transferurile de date din şi către străinătate, de pe aparate mobile.

Plafoanele impuse de CE au condus deja la scăderea puternică a tarifelor de roaming, iar planul care va fi prezentat miercuri prevede eliminarea treptată a acestor tarife, în perioada 2014-2016, prin stimularea concurenţei dintre operatori şi nu printr-o interdicţie. În acest scop, Comisia va cere companiilor de telefonie să propună utilizatorilor „pachete” care să le permită să efectueze convorbiri în toată Europa fără supracosturi – ideea fiind aceea de a încuraja operatorii să formeze alianţe, după modelul companiilor aeriene, pentru realizarea de economii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS