15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateProcurorii îi vor după gratii pe foştii şefi ai UM Sadu

Procurorii îi vor după gratii pe foştii şefi ai UM Sadu

Cei doi foşti directori al Uzinei Mecanice Sadu, Bumbeşti-Jiu, Gheorghe Lori Boian şi Nicolae Dijmărescu, au fost prezentaţi ieri Tribunalului Gorj cu propunere de arestare preventivă. Foştii şefi ai uzinei sunt acuzaţi de încălcarea legii privind rezerva de stat, evaziune fiscală, instigare la delapidare şi spălare de bani. Potrivit anchetatorilor, cei doi ar fi ordonat introducerea în producţie a sute de tone de materiale aflate în rezerva de mobilizare. Valoarea materialelor folosite depăşeşte 700.000 de lei. Boian şi Dijmărescu au fost reţinuţi marţi de procurori în baza unor ordonanţe emise pe 24 de ore. După ce au fost audiaţi de procurori, foştii directori au ajuns în faţa instanţei de judecată. În acelaşi dosar mai sunt urmărite penal alte trei persoane, respectiv: un magaziner, Ion Boncu, alt ex-director, Ilie Lăudat, precum şi directorul de producţie al UM Sadu, Lucian Gabriel Bogdan. De amintit că Gheorghe Lori Boian ocupă în prezent postul de director adjunct al Companiei Naţionale Romarm. Gheorghe Boian şi Lucian Bogdan mai sunt judecaţi în dosarul exploziei care a ucis două angajate ale UM Sadu, în timp ce Nicolae Dijmărescu a fost, la rândul său, trimis în judecată în dosarul sustragerilor de armament.

Susţinut în continuare de liberali

Gheorghe Lori Boian este susţinut de Organizaţia Judeţeană Gorj a PNL la conducerea Companiei Naţionale Romarm. Mădălina Ciolocoi, vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene a PNL şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, a declarat că Gheorghe Boian este susţinut în continuare de filială şi că acesta îşi va demonstra nevinovăţia. „Gheorghe Boian este susţinut în continuare în funcţiile pe care le ocupă atât la Compania Naţională, cât şi ca administrator special al Uzinei Mecanice de la Bumbeşti-Jiu. Sunt convinsă că va demonstra că nu a desfăşurat vreo activitate care să nu fie în concordanţă cu legea. Oamenii de afaceri şi cei implicaţi în activităţi economice sunt tot timpul supuşi unor riscuri pentru că apar modificări legislative“, a precizat Mădălina Ciolocoi, reprezentantă a liberalilor gorjeni.
 
Boian a fost revocat din funcţia de administrator special

În ciuda faptului că a trecut prin numeroase scandaluri în ultimii doi ani, Uzina de la Sadu are contracte de peste nouă milioane de dolari cu beneficiari din Statele Unite ale Americii. Este vorba de contracte care vizează producţia şi livrarea de cartuşe către firme private. Contractele au fost semnate chiar de Gheorghe Lori Boian. Soarta acestuia în fruntea Companiei Naţionale Romarm este pusă sub semnul întrebării, în urma noului dosar penal. Dan Tache, directorul general al Companiei Naţionale Romarm, a declarat că Gheorghe Lori Boian a fost revocat ieri din funcţia de administrator special al Uzinei Mecanice de la Sadu. „Am primit ordinul de revocare din funcţia de administrator special la Uzina Mecanică de la Sadu, în ceea ce îl priveşte pe Gheorghe Boian. Am discutat cu superiorii din minister în legătură cu măsurile care trebuie luate în cazul în care va primi mandat de arestare preventivă. Legea este clară şi o punem în aplicare, respectiv va fi suspendat din funcţia de director adjunct al Romarm dacă va fi arestat preventiv“, a declarat Dan Tache, directorul general al Companiei Naţionale Romarm.

Încă un director de la UM Sadu, reţinut

Gabriel Lucian Bogdan, directorul de producţie al Uzinei Mecanice Sadu, a fost reţinut ieri de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. Lucian Bogdan este acuzat de instigare la delapidare, evaziune fiscală, spălare de bani şi încălcarea legii speciale privind rezerva de stat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS