23.9 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFNPA: Metoda eutanasierii nu este funcţională şi nu protejează cetăţenii

FNPA: Metoda eutanasierii nu este funcţională şi nu protejează cetăţenii

Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor (FNPA) solicită autorităţilor să sterilizeze obligatoriu toţi câini şi susţine că eutanasierea nu este o măsură funcţională. Potrivit unui comunicat remis  azi agenţiei Agerpres, FNPA cere legiuitorului român să adopte la nivel naţional o politică eficientă şi coerentă de gestionare a populaţiei canine, şi anume sterilizarea obligatorie a tuturor câinilor cu stăpân fără drept de reproducere şi a câinilor fără stăpân, precum şi încarcerarea exemplarelor agresive şi a celor care nu sunt agreate şi tolerate de comunitate.

„Evenimentul tragic petrecut luni, 2 septembrie, în Bucureşti, a şocat şi a îndoliat o ţară întreagă, iar oportuniştii de carieră nu au ezitat să speculeze drama, folosind incidentul ca pretext pentru reimplementarea aceleiaşi metode ineficiente de gestionare a câinilor fără stăpân, şi anume uciderea în masă. Considerăm că, sub pretextul plasării oamenilor deasupra animalelor, unii politicieni ridică uciderea în masă a câinilor fără stăpân la rang de virtute, deşi au fost informaţi şi sunt conştienţi că metoda eutanasierii nu este funcţională şi nu protejează cetăţenii de astfel de situaţii viitoare”, se arată în comunicatul FNPA.

Federaţia mai atrage atenţia că orice modificare sau iniţiativă legislativă pentru reglementarea fenomenului câinilor fără stăpân în România trebuie să respecte decizia Curţii Constituţionale, care prevede obligaţia autorităţilor publice de a nu recurge la măsura eutanasierii.

În opinia FNPA, persoanele care susţin că eutanasierea câinilor nerevendicaţi din adăposturi este permisă legal în momentul de faţă în România „săvârşesc infracţiunea în forma agravată de instigare la nerespectarea legilor, precum şi la săvârşirea de fapte ce constituie infracţiuni potrivit Codului Penal”. FNPA şi organizaţiile de profil din ţară vor efectua demersurile necesare pentru aplicarea legii şi pentru tragerea la răspundere a celor responsabili de uciderea câinilor fără stăpân.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS