12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Dialogul surzilor

Sute de craioveni cer socoteală primăriei pentru concertele zgomotoase din Piaţa „Mihai Viteazul“.
Ce răspunde municipalitatea citiţi în cele de mai jos.

Sute de craioveni care locuiesc în centrul municipiului acuză primăria că aprobă organizarea de spectacole zgomotoase în Piaţa „Mihai Viteazul“ fără să ţină cont de poluarea fonică la care sunt expuşi locatarii din zonă. La redacţia GdS au ajuns două proteste, semnate de 17, respectiv 170 de craioveni care cer primarului Lia Olguţa Vasilescu să mute concertele în alte locaţii, oferind ca variante Velodromul din Parcul „Nicolae Romanescu“ sau esplanada din Parcul Tineretului. Cazurile au fost relatate pe larg în paginile GdS („Craiovenii din centrul oraşului, «terorizaţi» de concerte“ – vineri, 23 august 2013; „Concertele Primăriei Craiova, ameninţate cu justiţia“ – luni, 2 septembrie 2013). În urma reclamaţiilor, GdS a adresat o cerere Primăriei Craiova de furnizare a câtorva date, în baza Legii nr. 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public. Aşadar, am solicitat, în numele cetăţenilor, ca primăria să ne spună: câte aprobări pentru concerte (manifestări) în zona centrală a municipiului a aprobat în ultimul an (10 iunie 2012 – 21 august 2013); care sunt avizele care trebuie obţinute de organizatorul unui concert pentru a primi aprobarea primăriei; care sunt limitele maxime de zgomot admise în Piaţa „Mihai Viteazul“, în intervalul orar 22.00 – 6.00.
Răspunsul instituţiei este incomplet, ceea ce ne face să credem că primăria nu respectă cetăţenii oraşului, dar şi că responsabilii din instituţie nu cunosc legislaţia în domeniu. Aşadar, primăria susţine că în perioada solicitată în zona centrală au fost organizate 14 manifestări, „dedicate zilelor municipiului, sărbătorilor de iarnă, sărbătorilor religioase şi unor nume marcante ale istoriei şi culturii româneşti“. Printre aceste manifestări, „s-au numărat şi spectacole organizate contra cost de diverşi agenţi economici“. Tot din răspunsul primăriei, aflăm că „premergător fiecărei astfel de manifestări se organizează o şedinţă tehnică de avizare a evenimentului, împreună cu toţi factorii implicaţi în realizarea proiectului respectiv“. Pentru a afla în ce constă „şedinţa tehnică de avizare“ a evenimentului, trebuie probabil să formulăm altă cerere pe Legea nr. 544/2001 şi să aşteptăm cel puţin alte zece zile, pentru că aşa înţeleg funcţionarii primăriei să comunice cu cetăţenii, răspunzând în doi peri. Am formulat şi această cerere. Evident, nu ni s-au răspuns la întrebarea privind avizele care trebuie obţinute de organizatorul unui concert pentru a primi aprobarea din partea municipalităţii.
În fine, în ce priveşte limitele maxime de zgomot admise în Piaţa „Mihai Viteazul“, am fost îndemnaţi să ne adresăm „instituţiilor abilitate care au competenţe privind acest aspect“. Cu alte cuvinte, nivelul de zgomot nu ar fi treaba primăriei, cu toate că municipalitatea este cea care aprobă organizarea de concerte în centrul oraşului!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS