Acasă Actualitate Cel mai mare tezaur monetar din argint, recuperat de pe teritoriul României

Cel mai mare tezaur monetar din argint, recuperat de pe teritoriul României

-

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) anunţă descoperirea şi recuperarea unui tezaur monetar din argint alcătuit din aspri otomani emişi în prima jumătate a secolului al XV-lea, cel mai mare recuperat pe teritoriul ţării noastre.
Tezaurul a fost descoperit întâmplător pe 1 septembrie, în apropierea oraşului Râmnicu Vâlcea, şi cântăreşte 54,7 kilograme, informează biroul de presă al MNIR, într-un comunicat transmis Agerpres.
Persoana care a făcut descoperirea a anunţat luni dimineaţă Muzeul de Istorie a României, care s-a sesizat şi a trimis o echipă de specialişti pentru a cerceta contextul descoperirii şi pentru a prelua tezaurul.
Acesta reprezintă cel mai mare tezaur monetar recuperat până acum pe teritoriul României şi ajuns într-o colecţie publică, aflându-se în custodia muzeului, care se ocupă de identificarea, analizarea pieselor numismatice, precum şi de inventarierea acestora.
Asprul este o monedă turcească din argint, care a circulat în Ţările Române începând cu secolul al XV-lea până la începutul secolului al XIX-lea.

ȘTIRI VIDEO GdS