5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCel mai mare tezaur monetar din argint, recuperat de pe teritoriul României

Cel mai mare tezaur monetar din argint, recuperat de pe teritoriul României

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) anunţă descoperirea şi recuperarea unui tezaur monetar din argint alcătuit din aspri otomani emişi în prima jumătate a secolului al XV-lea, cel mai mare recuperat pe teritoriul ţării noastre.
Tezaurul a fost descoperit întâmplător pe 1 septembrie, în apropierea oraşului Râmnicu Vâlcea, şi cântăreşte 54,7 kilograme, informează biroul de presă al MNIR, într-un comunicat transmis Agerpres.
Persoana care a făcut descoperirea a anunţat luni dimineaţă Muzeul de Istorie a României, care s-a sesizat şi a trimis o echipă de specialişti pentru a cerceta contextul descoperirii şi pentru a prelua tezaurul.
Acesta reprezintă cel mai mare tezaur monetar recuperat până acum pe teritoriul României şi ajuns într-o colecţie publică, aflându-se în custodia muzeului, care se ocupă de identificarea, analizarea pieselor numismatice, precum şi de inventarierea acestora.
Asprul este o monedă turcească din argint, care a circulat în Ţările Române începând cu secolul al XV-lea până la începutul secolului al XIX-lea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS