14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAngajaţii sindicatelor din minerit, plătiţi din fondul de grevă

Angajaţii sindicatelor din minerit, plătiţi din fondul de grevă

Sindicatele din minerit şi domeniul energetic din cadrul Complexului Energetic Oltenia au ajuns la fundul sacului. Din cauză că administraţia companiei a decis să întrerupă colectarea cotizaţiei sindicale pe statul de plată, cele mai multe sindicate au rămas fără principala sursă de finanţare şi în multe cazuri unica. S-a ajuns în situaţia ca reprezentanţii anumitor sindicate şi chiar cei ai Federaţiei Naţionale Mine Energie să treacă la măsuri de reducere de personal sau la găsirea de soluţii pentru ca angajaţii să nu devină şomeri. Dacă unii lideri se întorc ori s-au întors în câmpul muncii, cum este cazul sindicaliştilor deveniţi inspectori sociali sau a celor care revin pe posturi TESA, cum este situaţia lui Ion Ruşeţ, prim-vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, pentru personalul administrativ nu există astfel de alternative. Cea mai la îndemână variantă ar fi concedierea şi spectrul şomajului, întrucât este vorba în principal de secretare şi şoferi.

Fondul de grevă, transformat în salarii

Conducerea Sindicatului „Minerul“ Rovinari, care înglobează aproape 700 de membri, a luat decizia de a nu-i da afară pe salariaţi, ci a ales să le achite lefurile din fondul de grevă. Nu se ştie cât va dura o astfel de situaţie, dar liderii de sindicat speră ca fondurile să le ajungă până când se va reveni la situaţia anterioară, în ceea ce priveşte colectarea cotizaţiei pe statul de plată.
„Suntem într-o situaţie ingrată. Am rămas de tot fără bani. Era singura noastră sursă de finanţare. Noi am luat decizia de a plăti salariile din fondul de grevă pentru a nu pune membrii într-o situaţie neplăcută să nu vină nimeni personal să achite cotizaţia, să nu apară discuţii între cei care vin şi cei care nu vin. În fondul de grevă mai avem 100.000 de lei. Sunt trei salariaţi şi o să vedem cât ne ajung banii. Acum nu ştiu ce o să se întâmple dacă vom mai face cândva vreun protest, de unde o să luăm bani pentru transport, afişe şi altele. Va fi din ce în ce mai greu pentru viaţa de sindicalist în cadrul Complexului Energetic Oltenia. Dacă am ajuns să folosim fondul de grevă pentru a da salarii, ca să nu trimitem oamenii în şomaj, nu e bine deloc. Trăim vremuri grele“, a declarat Gabriel Căldăruşe, lider în cadrul Sindicatului „Minerul“ din Rovinari, Cariera Tismana.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS