10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSalvaţi culele de indiferenţă!

Salvaţi culele de indiferenţă!

Culele din România vor fi aduse în expoziţie în Piaţa „Mihai Viteazul“ din Craiova, în perioada 2-4 septembrie, pentru ca publicul să le cunoască şi să vadă ce le-au făcut acestora timpul şi indiferenţa sau, din contră, grija oamenilor. Iniţiativa „SOS – Salvaţi culele din România“ aparţine filialei euroregionale S-V Oltenia a Uniunii Arhitecţilor (UAR) din România, care doreşte să tragă un semnal de alarmă asupra acestor construcţii.

Puţini dintre noi ştiu ce este o culă şi de aceea, poate, nici nu se implică în salvarea lor. Tocmai de aceea, Pavel Popescu, preşedintele UAR Oltenia, a început această campanie de cunoaştere şi salvare. „Trebuie să spunem celor care nu (mai) ştiu ce sunt aceste clădiri. Sunt clădiri care spun ce s-a întâmplat în secolele XVII-XVIII  cu partea noastră a ţării, care trebuia să reziste năvălirilor otomane care veneau la prăduit“, a povestit Popescu. În amănunt, culele sunt construcţii de tip semifortificat, unde oamenii se ascundeau, în trecut, cu provizii şi arme de luptă, şi de unde trimiteau semnale altor cule care anunţau, la rândul lor, venirea duşmanilor. O mare parte din aceste construcţii au rămas de izbelişte fie în urma retrocedărilor sau a litigiilor, fie în urma nepăsării autorităţilor care le au în grijă.

Cele mai multe cule din România, în Oltenia

La expoziţia care va fi vernisată luni, la ora 10.00, vor fi prezentate toate cele 37 de cule din România, majoritatea monumente istorice. Trei dintre ele se află în Argeş, una în Teleorman, iar restul de 33 pot fi găsite în judeţele Olteniei. După deschidere, va avea loc şi o masă rotundă în sala mare a Consiliului Judeţean Dolj, la care au fost invitaţi reprezentanţi ai autorităţilor, primarii comunelor pe teritoriul cărora se află aceste cule, preşedinţi ai consiliilor judeţene, dar şi un reprezentant cultural al românilor din Bulgaria, de la Vidin. „Trebuie să facem ceva. Dacă nu vom face, vor mai trece câţiva ani şi nu vom mai avea ce vedea“, semnalează Pavel Popescu.
După ce va sta trei zile la Craiova, UAR Oltenia va merge cu expoziţia, în perioada 26-28 septembrie, la Congresul Internaţional al Uniunii Arhitecţilor din România de la Sinaia, pe 7 octombrie la Uniunea Arhitecţilor din România din Capitală, iar pe 21 octombrie la Institutul de Arhitectură „Ion Mincu“, tot în Bucureşti, pentru a face cunoscută această problemă.

Petiţie pentru salvarea culelor

UAR Oltenia a lansat şi o petiţie pe care doritorii o pot semna la adresa www.petitieonline.ro/petitie/36761152. Pe perioada expoziţiei de la Craiova, vor exista şi tabele unde cei care doresc să contribuie îşi pot lăsa numele şi semnătura. Pentru a fi prezentată forurilor decizionale, petiţia trebuie să strângă cât mai multe semnături.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS