24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRocada teraselor din Piaţa Mare a Craiovei

Rocada teraselor din Piaţa Mare a Craiovei

După ce o vreme au fost lipite de magazinele alimentare, terasele din Piaţa Mare din Craiova au fost mutate lângă hala de legume şi fructe. Pentru cumpărători aceste terase sunt locuri unde se pot relaxa câteva momente. În schimb, vânzătorii de la tarabe sunt nemulţumiţi pentru că li s-a mutat calea de acces.

Terasele mutate chiar lângă hala cu legume şi fructe din Piaţa Mare îi încurcă pe comercianţi, dar în acelaşi timp satisfac nevoile clienţilor. Vânzătorii sunt nemulţumiţi că pe locul unde cu puţin timp în urmă îşi parcau maşinile pentru a-şi aproviziona tarabele, acum se află un spaţiu special amenajat unde se poate bea bere şi mânca mici.
„De când cu terasele astea, piaţa nici nu mai arată a piaţă. Nu mai este spaţiu unde să băgăm maşinile ca să ne descărcăm marfa. Ne descurcăm greu pentru că trebuie să cărăm sute de metri în cărucioare legumele şi fructele“, a povestit Mariana Purcaru, dezamăgită de mutarea teraselor din zonă.
Spaţiile pentru agrement se întind pe toată lungimea pieţei, lucru care îi nemulţumeşte şi mai mult pe vânzătorii de la tarabe. Vorbim aici de oamenii care nu aveau o masă în interiorul pieţei şi îşi vindeau marfa pe jos, pe locul unde acum se află terasele. „Nu mai avem cum să ne întindem marfa pe jos că acum toată strada e ocupată de terasele şi de oamenii care vin aici. Nu am mare lucru de vânzare, doar legăturile astea de pătrunjel şi leuştean cu care mă plimb în mână printre oameni degeaba“, a spus o bătrână care bătea în lung şi-n lat spaţiul din faţa teraselor.
Oamenii de la tarabe, pitiţi în spatele grămezilor de ardei şi varză, îşi arată dezacordul în ceea ce priveşte amplasarea teraselor pe locul de care s-au folosit până acum. „Pe toţi din piaţă ne deranjează terasele astea puse aici. Miroase îngrozitor a peşte şi duhneşte a bere peste tot. Sunt conştientă că din orice metru pătrat poţi scoate bani, dar nu a fost o idee bună să pună terasele aici. Pe noi chiar ne încurcă mult ideea lor“, a spus o vânzătoare în timp ce îşi serveşte clienţii.

„Pe unii îi bucură existenţa teraselor, iar pe alţii îi încurcă mult“

Mirosul de mici şi bere care se face simţit încă de la intrarea în piaţă îi atrage pe oameni la terasele recent amplasate în acel loc. Fie că este vorba de persoane care vin doar să-şi aprovizioneze frigiderul sau de cei care caută relaxarea, oamenii nu rezistă tentaţiei. Mulţi se aşază la mesele de un galben ţipător, unde îşi potolesc pofta cu micii calzi, iar setea şi-o pot stinge cu o bere rece. „După agitaţia din piaţă, care îmi dă dureri de cap, e binevenită terasa asta aici. Stai frumos la masă cu o bericică în faţă şi te poţi relaxa la fel ca la terasele din centrul oraşului“, susţine un bătrân care tocmai s-a aşezat la masă.
Indiferent de locul în care sunt puse, unii trecători nu găsesc rostul teraselor de lângă piaţă. Ei sunt de părere că persoanele care vând pe tarabe chiar aveau nevoie de acest spaţiu. De situaţia apărută în ultima vreme ne vorbeşte Florin Mişu: „Înainte, în faţa pieţei erau oameni care vindeau. Cu terasa asta au ocupat locul aiurea. Nu au ştiut cum să-l folosească pentru a se putea bucura toţi craiovenii de el. În felul ăsta, pe unii îi bucură existenţa teraselor, iar pe alţii îi încurcă mult“.
Angajaţii teraselor spun că a fost o idee bună să fie mutate aceste spaţii lângă hala de legume şi fructe. „Este un cadru mai organizat decât înainte, iar calea de acces este mai liberă acum. Aici totul este aranjat frumos şi sunt respectate toate normele de igienă“, ne declară un angajat al terasei.

„Oamenii care vindeau în piaţă nu au avut nimic împotrivă“

Reprezentanţii SC Pieţe şi Târguri Craiova au declarat pentru GdS că terasele au fost mutate în urma sesizărilor primite de la vânzătorii magazinelor şi de la clienţii acestora, contractele de închiriere fiind valabile până la sfârşitul anului. „Mutarea teraselor a fost decisă cu câteva luni în urmă după ce am primit sesizări de la cetăţeni şi de la comercianţii magazinelor. Pe de o parte, cetăţenii s-au plâns că accesul la magazine le este îngreunat, iar pe de altă parte comercianţii au fost nemulţumiţi că le intră fumul în magazine. Astfel, s-a decis trecerea teraselor pe locul fostei căi de acces cum de altfel a fost şi proiectul iniţial, chiar lângă platoul mare de legume şi fructe“. Când s-a pus problema ca terasele să fie mutate, oamenii care vindeau în piaţă nu au avut nimic împotrivă. „Comercianţii au fost de acord ca terasele să fie mutate, pentru că acestea le ţineau umbră şi astfel marfa nu li se mai strica“, susţin reprezentanţii SC Pieţe şi Târguri Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS