15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGrecia şi Spania, încasări masive în turism datorită crizei din Egipt

Grecia şi Spania, încasări masive în turism datorită crizei din Egipt

Aproape opt milioane de turişti au năvălit în luna iulie pe plajele spaniole. Grecia a încasat în iulie 1,59 miliarde de euro, cu 21% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut.

Grecia şi Spania au reprezentat atracţiile principale din această vară pentru turiştii care-şi programaseră sejururi în Egipt, ţara piramidelor clasându-se pe ultimele locuri ale destinaţiilor de vacanţă, din cauza turbulenţelor de ordin politic. Conform datelor furnizate de agenţiile de turism, atât ameliorarea situaţiei politice, cât şi ofertele de preţ din Spania şi Grecia, cauzate de criza financiară, au contribuit la această evoluţie a turismului spaniol şi elen.
Aproape opt milioane de turişti au năvălit pur şi simplu în luna iulie pe plajele spaniole. Este, potrivit  analiştilor de la Les Echos, cea mai bună cifră înregistrată în domeniu din 1995 încoace. Obligaţi de situaţia  tulbure din Egipt, Tunisia şi chiar din Turcia, turiştii englezi, francezi, din ţările nordice au ales să-şi facă vacanţa în Spania. Reprezentând 11% din PIB, turismul constituie un sector-cheie pentru economia spaniolă, a patra din zona euro, aflată în acest moment într-o situaţie dezastruoasă ca urmare a crizei fără perspective de ieşire şi a unui şomaj, de asemenea, record, de 26,26%.
 
Spania a înregistrat în iulie cu 321.000 de turişti în plus faţă de iulie 2012

Concret, potrivit unui comunicat al Ministerului Industriei, Energiei şi Turismului, Spania a primit în luna iulie cu 321.000 de turişti mai mulţi decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce înseamnă o creştere anuală record de 2,9%. Spania a înregistrat un record istoric şi în privinţa  numărului total de turişti veniţi în perioada ianuarie-iulie, ajungând la 34 de milioane.
Un precedent similar, reaminteşte Les Echos, a fost înregistrat în 2008, în ajunul declanşării crizei. Numărul mult mai mare de turişti din acest an provine îndeosebi din Marea Britanie, Rusia, ţările nord-europene. Fiind a doua destinaţie turistică din lume (conform cifrelor din 2012), după SUA, Spania speră că, graţie turismului, să  iasă din gravele  dificultăţi economice cu care se confruntă de aproape cinci ani.

Sezonul turistic va fi unul dintre puţinele motoare de susţinere
a economiei elene

Turiştii care au ales, în iunie, Grecia ca destinaţie de vacanţă au adus cu 21% mai multe încasări statului elen, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, ajungând la nivelul de 1,59 miliarde de euro, informează Mediafax. Analiştii economici au confirmat aşteptările conform cărora sezonul turistic va fi unul dintre puţinele motoare de susţinere a economiei, care este prevăzut să scadă cu peste 4% în acest an.
În cadrul primului semestru 2013, încasările au crescut cu 18%, atingând  3,32 miliarde de euro, a anunţat banca centrală a Greciei, citată de cotidianul britanic The Guardian. Atât turismul, cât şi diminuarea în sectorul deficitului comercial au ajutat Grecia să înregistreze în iunie un excedent de 663 de milioane de euro în contul curent al balanţei de plăţi, comparativ cu 73,1 milioane de euro în aceeaşi lună anul trecut.
Astfel, cheltuielile vizitatorilor străini reprezintă unul dintre principalii susţinători financiari ai activităţii economice, în timp ce consumul, investiţiile şi producţia industrială sunt puternic afectate de criza economică. Analiştii estimează pentru statul elen o contracţie a PIB de 4,2% în acest an.
Turismul din Grecia este prevăzut să asigure o creştere de 10% a încasărilor în acest an, ajungând la 11 miliarde de euro şi, totodată, să aducă un număr record de vizitatori, de 17 milioane de persoane, potrivit ultimelor estimări ale reprezentanţilor din turismul elen.
Maria Capitaine

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS