6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCAO pune taxe pe debranşare

CAO pune taxe pe debranşare

Craiovenii care nu-şi plătesc facturile la apă şi cei care fură din reţeaua publică de alimentare cu apă potabilă a oraşului vor fi taxaţi pentru debranşare/rebranşare. Ei vor plăti taxe între 100 şi 500 de lei către Compania de Apă Oltenia (CAO). Este o taxă similară celei percepute de CEZ.

După modelul distribuitorului de energie electrică, Compania de Apă Oltenia (CAO) intenţionează să-i taxeze pe craiovenii care nu-şi plătesc facturile la apă, dar şi pe cei care sunt branşaţi ilegal. Operatorul a cerut consilierilor locali să aprobe, în şedinţa de consiliu din 29.08.2013, taxe de debranşare şi rebranşare atât pentru persoane fizice, cât şi juridice. Până acum, aceste lucrări erau făcute şi susţinute de CAO în mod gratuit, fără a fi trecute în contul abonatului. De acum înainte, orice abonat care va fi debranşat va scoate din buzunar 100 de lei dacă i se va ridica apometrul. Cu cât lucrările sunt mai costisitoare, cu atât taxa de debranşare/rebranşare este mai mare, acolo unde se fac săpături şi se repară carosabilul costurile putând să ajungă la 300 de lei. Nu scapă nici persoanele juridice, pentru care taxele sunt mai ridicate. Simpla debranşare, prin ridicarea apometrului, ar putea fi taxată cu 200 de lei (fără TVA), iar în situaţia în care se fac săpături, costul de debranşare/rebranşare se ridică la 600 de lei.
În realitate, aceste taxe vor fi mult mai ridicate, în funcţie de materialul din care este conducta de apă, dar şi de tipul carosabilului. De exemplu, o debranşare/rebranşare la o conductă de oţel şi trotuar de beton se ridică la 309,19 lei, pentru trotuar de pământ taxa ar urma să fie de 195,42 lei, pentru unul de pavele – 207,69 lei, iar la trotuar de asfalt – 547,39 lei. Taxa este ceva mai redusă pentru abonaţii cu conductă de polietilenă, între 171,63 lei şi 522,29 lei.
Firmele şi agenţii economici vor plăti o taxă mult mai mare, estimată tot după felul conductei şi carosabilului, care este distrus cu ocazia debranşării/ rebranşării. O simplă debranşare/rebranşare cu ridicare de contor va fi taxată cu 195,01 lei şi taxa poate ajunge până la 778,41 lei, dacă se distruge carosabilul.
Reprezentanţii CAO spun că era necesară introducerea acestor taxe, pentru că astfel de intervenţii implică nişte costuri cu utilajele, cu angajaţii trimişi pentru respectivele lucrări.
Pentru a fi credibili, reprezentanţii CAO au pus pe masa consilierilor locali devize estimative cu costurile pe care le susţine compania în astfel de intervenţii, în care au trecut până şi CAS, fondul de şomaj, contribuţiile pentru plata concediului medical al angajaţilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS