20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSculptorii de la Simpozionul „Brâncuşiana“ au primit câte 900 de euro

Sculptorii de la Simpozionul „Brâncuşiana“ au primit câte 900 de euro

Autorităţile din Târgu Jiu au închis, la sfârşitul săptămânii trecute, Simpozionul internaţional de sculptură „Brâncuşiana“. Trei sculptori din Germania, Spania, Bulgaria şi patru din România au creat, timp de două săptămâni, în oraşul lui Brâncuşi, în tabăra aflată în Parcul Central din Târgu Jiu. Adina Andriţoiu, şefa Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi“ şi principalul organizator al evenimentului, a declarat că operele de dimensiuni mijlocii şi realizate din marmură, travertin şi granit vor fi expuse în incinta unor instituţii publice din municipiul Târgu Jiu. Potrivit aceleiaşi surse, la ediţiile viitoare, ca şi la cea din 2013, nu vor mai fi realizate opere de mari dimensiuni şi în greutate de câteva tone, ci obiecte de artă care să poată alcătui viitoarea colecţie a muzeului ce îi va fi dedicat sculptorului Constantin Brâncuşi.

Compensaţii financiare de 900 de euro

Conform regulamentului Simpozionului internaţional de sculptură „Brâncuşiana“ 2013, cele şapte opere rezultate în urma muncii de două săptămâni au intrat în patrimoniul oraşului Târgu Jiu. Artiştii s-au obligat prin participarea la manifestare să cedeze municipalităţii toate drepturile asupra sculpturilor rezultate. În schimbul drepturilor de autor şi de imagine, Consiliul Local Târgu Jiu le-a achitat celor şapte sculptori câte 900 de euro. La ediţiile de până acum ale Simpozionului „Brâncuşiana“ au fost realizate peste 80 de opere. Majoritatea au fost concepute din travertin, care este mai greu de întreţinut, iar câteva sunt din marmură. Având în vedere că drepturile pentru fiecare operă au costat oraşul aproximativ o mie de euro, până în prezent consiliul local a cheltuit o sumă importantă pentru a îmbogăţi municipiul Târgu Jiu cu sculpturi inspirate de temele creaţiei brâncuşiene. Răzvan Nicolae Mincu, unul dintre sculptorii prezenţi în acest an la Târgu Jiu, a declarat că va dona o sculptură viitorului Muzeu „Constantin Brâncuşi“, pe care primăria doreşte să îl construiască în oraş.

Licenţă în sculptură

Şi tinerii târgujieni au posibilitatea de a deveni sculptori şi de a face carieră în domeniul artei. În perioada 6-12 septembrie, Universitatea „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu, prin Facultatea de Asistenţă Medicală, Arte şi Ştiinţe ale Educaţiei, organizează, la sediul din Calea Bucureşti, nr. 74 B, înscrierea candidaţilor în vederea susţinerii admiterii pentru Programul de Studii de Licenţă Sculptură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS