14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimăriile aşteaptă rectificarea pentru a scăpa de datorii

Primăriile aşteaptă rectificarea pentru a scăpa de datorii

Mai mult de jumătate din cele 70 de primării din judeţul Gorj au nevoie urgentă de fonduri pentru a-şi achita datoriile curente şi către furnizori. Restanţe mari sunt şi la plata facturilor pentru lucrările efectuate de firmele de construcţii în această vară. În lipsa altor variante de a primi fonduri la primării, respectiv încasarea de taxe şi impozite, alternativa pentru a scăpa de debite o reprezintă o rectificare de buget programată pentru perioada imediat următoare. Rămâne însă de văzut dacă vor fi suficient de multe fonduri la dispoziţia statului şi la Administraţia Finanţelor Publice pentru a onora toate solicitările venite din partea unităţilor edilitar-gospodăreşti.
Unii dintre edili susţin că, dacă la următoarea rectificare de buget nu vor primi măcar o parte din sumele necesare, vor fi nevoiţi să pună lacătul pe uşile primăriilor şi să renunţe la finanţarea anumitor activităţi. Mai mult decât atât, sumele datorate furnizorilor ar putea creşte dacă se va ajunge în instanţele de judecată.

Facturi neplătite la Roşia de Amaradia

Una dintre primăriile care au acumulat datorii importante în ultimele luni este cea a comunei Roşia de Amaradia. Ca şi alţi primari de comune din judeţ, edilul din Roşia de Amaradia, Liviu Cotojman, se teme că, dacă nu va primi urgent bani, comuna ar putea rămâne fără iluminat public sau lemne pentru unităţile de învăţământ. În Roşia de Amaradia, numai factura la curent electric pe care primăria o are de achitat este de 30.000 de lei. „Ca orice primărie avem nevoie de o rectificare de buget să ne achităm din datoriile pe care le avem în prezent. Noi ne facem bugetul la începutul anului, luând în calcul veniturile pe care le putem avea.
Majoritatea veniturilor sunt din încasările din taxe şi impozite, iar cum se plăteşte se ştie. La energie electrică este în prezent o datorie de 30.000 de lei, iar pe total an iluminatul public ne costă 90.000 de lei. Noi înregistrăm acum şi datorii la curentul consumat pentru alimentarea cu apă a comunei, adică 10.000 de lei. Avem nevoie de bani pentru achiziţia de lemne pentru şcoli şi pentru primărie“, a spus edilul Liviu Cotojman.

Datorii mari şi la Samarineşti

O situaţie grea din punct de vedere al datoriilor se înregistrează şi în comuna Samarineşti, din sudul judeţului Gorj. Edilii au de achitat bani către furnizorii de materiale şi servicii către primărie, dar au rămas fără fonduri şi în ceea ce priveşte finalizarea lucrărilor de modernizare a sediului primăriei. Lucrările au început în urmă cu cinci ani, însă au trenat, din cauza lipsei fondurilor: „Singura noastră şansă este rectificarea de buget. Ca oricare primărie, avem şi noi întârzieri. Avem restanţe la plata iluminatului. Mai avem nevoie de bani să finalizăm primăria, pentru că lucrarea este începută acum cinci ani. Suntem pe final, dar mai e nevoie de bani. De bani este nevoie tot timpul, numai să fie. Întârzierile nu sunt mari, dar te ţin în loc sau te trag înapoi, când nu ai cu ce să plăteşti“, a precizat Marian Ardeiu, primarul comunei Samarineşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS