21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAzi se demolează fosta clădire Pan Group

Azi se demolează fosta clădire Pan Group

http://www.youtube.com/watch?v=NKduSN8_CQM

Fostul siloz de făină al Pan Group de pe Calea Bucureşti va fi demolat astăzi la ora 18.00 prin explozii secvenţiale. Întrega zonă va fi securizată, traficul rutier şi pietonal va fi oprit pentru o oră, iar pompierii, poliţia şi ambulanţele vor fi pregătite să intervină la nevoie. În locul clădirii vândute de Pan Group va fi construit un supermarket Lidl.

Desfăşurare impresionantă de forţe în această seară în zona Viitorul, pe Calea Bucureşti şi pe străzile din jur, datorită unui eveniment în premieră pentru Craiova. Firma de construcţii Recon, prin subcontractantul său, Demexplo Expert, va demola controlat cea mai înaltă clădire a Pan Group de pe Calea Bucureşti, care are o înălţime de 25 de metri.
De circa două săptămâni, echipe de muncitori s-au instalat în curtea unde a funcţionat până de curând Pan Group şi au pregătit terenul pentru demolarea clădirii. Intervenţia nu este complicată, dar necesită foarte multă atenţie şi precizie, deoarece în jurul clădirii sunt alte construcţii şi străzi. Din acest motiv, traficul de orice fel a fost oprit începând cu ora 17.30 până la ora 18.30.
Clădirea va fi demolată prin amplasarea unor cantităţi mici de explozibili în găurile săpate la baza primelor două rânduri de stâlpi din trei ai clădirii, în total aproximativ 30 de kilograme. Explozibilul folosit este Romax, Riodet şi Detinel. Detonarea va fi controlată şi secvenţială. Mai întâi va fi detonat explozibilul de pe primul rând de stâlpi, care, prin rupere, vor duce la înclinarea clădirii către strada Sărari. Pe urmă, vor cădea stâlpii de pe rândul doi, care vor înclina şi mai mult clădirea. Apoi, prin efect gravitaţional, greutatea clădirii va rupe şi ultimul rând de stâlpi. Întregul proces va avea loc în incinta împrejumuită a curţii. Culcată la pământ, clădirea va fi la o distanţă de câţiva metri de trotuar, deci nu va încurca ulterior circulaţia rutieră şi pietonală. Pentru a se asigura că nu vor sări bucăţi de beton sau fier în timpul exploziilor, constructorul va înfăşura fiecare stâlp cu o plasă şi împletitură din oţel.
După ce clădirea va fi pusă la pământ, excavatoarele vor intra în funcţiune şi o vor dezmembra bucată cu bucată. Reprezentanţii Recon au declarat că s-a ales această metodă de demolare deoarece este rapidă, durează circa 15 minute. Cealaltă variantă, tăierea bucată cu bucată, ar fi durat două luni, iar zgomotul constant i-ar fi deranjat pe locuitorii din zonă. „Am înştiinţat primăria, Poliţia Locală, Jandarmeria. La faţa locului vor fi prezente o ambulanţă şi două echipaje de pompieri. Am înştiinţat asociaţiile de locatari, toate societăţile comerciale, băncile, locatarii de pe strada Sărari şi vecinii cu silozul de făină. De asemenea, au fost anunţaţi toţi proprietarii de reţele să aibă echipe de intervenţie pentru a remedia rapid eventualele defecţiuni“, au declarat reprezentanţii Recon.

Circulaţie închisă

Primăria Craiova a anunţat că astăzi, între orele 17.30-18.30, se vor institui restricţii privind circulaţia rutieră şi pietonală pe str. Calea Bucureşti – tronsonul cuprins între intersecţia cu str. Henri Coandă (fosta str. Humuleşti) şi intersecţia cu aleea de acces la SC SUCPI SA şi pe str. Sărarilor – tronsonul cuprins între intersecţia cu str. Gârleşti şi intersecţia cu aleea de acces la Kaufland. După ora 18.30 se va permite accesul autovehiculelor şi al pietonilor pe sectoarele de drum respective.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS