6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePloaia, un coşmar pentru craiovenii din cartierul Catargiu

Ploaia, un coşmar pentru craiovenii din cartierul Catargiu

http://www.youtube.com/watch?v=fkPScorFvt0

Locuitorii străzilor Drobeta şi Siretului din cartierul craiovean Catargiu au ajuns la limita răbdării. Oamenii stau cu frica în sân la fiecare ploaie, fiindcă apele le intră în case din cauza canalizării care a fost astupată acum doi ani. Pereţii caselor li s-au crăpat şi s-au umplut de igrasie, păsările din curţi le-au murit, iar autorităţile le spun că nu au bani pentru a soluţiona problema.

Ploaia este o binecuvântare pentru unii, mai ales pe căldura asta, însă pentru alţii e un adevărat coşmar. Mai tineri sau mai bătrâni, locuitorii de pe străzile Drobeta şi Siretului din cartierul Catargiu se strâng uneori la intersecţia celor două şi contemplă „punctul de colectare“. Aici li se strânge toată apa atunci când plouă sau când se topeşte zăpada. Au ajuns la capătul răbdării şi nimeni nu pare să-i asculte.
„Avem o foarte gravă problemă de scurgere a apelor pluviale, în primul rând. Şi din cauza canalelor, pentru că la fiecare ploaie, de când s-a astupat canalul, de doi ani, ne inundă de fiecare dată. Înainte, apa se ducea la târg, pe canalul colector, acum dacă canalul s-a astupat se creează un baraj, strada se umple de apă şi ne intră în curţi. Mi s-au înecat puii din curte, câinele mai avea puţin şi se îneca şi el“, povesteşte Vlad Florian, un locatar de pe strada Drobeta. Tot el îşi aminteşte motivele pentru care a fost astupat canalul care îi ferea acum doi ani de furia apelor. „A fost o soluţie a nu ştiu cui de pe timpul lui domnul Solomon. Am înţeles că vecinii din cartierul nou, de pe prelungire, au făcut câteva sesizări la primărie şi din cauza papurei şi a şobolanilor au dat ordin să-l astupe. Noi nu ştim ce soluţie să găsim. Am făcut atâtea sesizări şi la domnul Nedelescu şi am primit un răspuns acasă că se cunosc problemele, dar că în momentul în care vine apa peste noi trimit un echipaj să ne tragă apa din curte. Adică de unde să scoată apa din curte dacă străzile sunt pline? De unde s-o scoată şi unde s-o bage?“, se întreabă locatarul.

Ignoraţi de autorităţi, oamenii s-au adaptat

Văzând că nu-i bagă nimeni în seamă, ca şi cum nu ar contribui şi ei cu taxele aferente unui trai în municipiul Craiova, oamenii s-au adaptat aşa cum au putut. Şi-au adus pământ pe care l-au pus lângă garduri, în speranţa că apa nu le va mai ajunge în case şi apoi în curţi. Şi-au construit supape care să blocheze apa, dar ea le intră oricum prin ulucile de la gard. Roşiile li s-au uscat în curte, păsările le-au murit înecate, iar pereţii caselor sunt plini de igrasie şi au început să se umfle, tencuiala căzând bucăţică cu bucăţică.
Printre locatari sunt şi oameni în vârstă, care nu mai pot face faţă greutăţilor. „A venit apa la brâu în casă. Asta e a treia oară când intră. A fost canalul aici, l-a înfundat. Aşa că trebuie să se ia măsuri asupra lor. Mi-a intrat în casă, mi-a făcut igrasie. Vă spun treaba asta pentru că nu am ce să mai fac. Sunt om bătrân la 85 de ani, nu pot să mă ţin să vin cu lopata aici“, a explicat un bătrân disperat, care trăieşte de zeci de ani în această zonă. Tristeţea e cu atât mai mare cu cât, chiar şi la ploi destul de scurte, apa se strânge în curţile oamenilor, iar ei n-au decât să aştepte să intre iarăşi în pământ sau să se evapore. Există o gură de canal pentru canalizarea menajeră, dar aceea nu face faţă şi „răbufneşte“ de fiecare dată atunci când plouă, trimiţând apa înapoi în stradă, în curţi şi în case.

Haz de necaz

Chiar dacă plătesc apa pluvială, oamenii dau banii degeaba. Au încă puterea să glumească, însă, pe seama nepăsării autorităţilor. „Pluviala o plătim, avem apa de ploaie băgată în factura de canalizare, dar noi nu beneficiem de serviciul ăsta. Problema noastră este că facem piscină aici, în colţ. A fost un vecin şi cu barca s-a plimbat pe aici. Asta e. Până nu se rezolvă cu pluviala, nu avem ce să facem aici. Când se topeşte zăpada e la fel, se strânge apa, trec ore până se duce şi noi stăm în apă ca broaştele“, reclamă un alt locuitor.
Fiindcă au avut „norocul“ să locuiască aici, lor li s-a dat un răspuns pe măsură: nu există bani pentru reparaţii. „La ultima sesizare care a fost a venit domnul Nedelescu cu cei de la primărie. Mi-a zis că nu sunt bani. M-a deranjat faptul că mi-a zis asta. Eu am bani să plătesc taxe şi impozite, dar ei nu?“, concluzionează, logic, unul dintre păgubiţi. Pentru următoarea ploaie, n-au decât să se pregătească psihic, să-şi scoată găleţile din debara şi să înceapă să scoată apa. Şi, cel mai important, după cum sfătuieşte un om al locului: „Veniţi când plouă, domnişoară, dar nu vă uitaţi cizmele de cauciuc!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS