10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Barbarii frumosului

Prin acest material doresc să atrag atenţia atât autorităţilor statului, cât şi populaţiei asupra comportamentului cu adevărat barbar al unor persoane care distrug o parte însemnată din ceea ce (încă) mai are frumos fiecare oraş: florile.
În urmă cu trei ani am cumpărat o casă, de la persoane în vârstă şi bolnave, în Craiova, pe str. Eroilor, la mică distanţă de intrarea în Parcul „Romanescu“. În faţa casei, pe trotuar (pe domeniul public) sunt trei pomi, care, dacă nu interveneam cu unele lucrări strict necesare, se uscau în patru-cinci ani (conform specialiştilor consultaţi).
Aceşti pomi arată acum cu adevărat foarte frumos.
De reţinut şi următorul aspect: s-a ajuns chiar în situaţia ca pomi sănătoşi, falnici, foarte frumoşi, din faţa unor case să fie uscaţi, cu bună ştiinţă, prin diferite metode, de către cetăţenii care au respectivii pomi în dreptul casei lor, cu scopul ca după aceea să fie tăiaţi, şi aceasta numai şi numai pentru a-şi face loc de parcare pentru autoturismul/autoturismele pe care le au.
În chenarul din jurul acestor trei pomi am încercat doi ani la rând să plantez flori, dar totul a fost zadarnic din cauza materialelor existente: în loc de pământ erau bucăţi de beton, de cărămizi, de pietre, de plastice etc.
Am reuşit să sparg (folosind inclusiv un pichamăr) respectivele materiale, să le îndepărtez, pe o adâncime de până la 80 de centimetri, după care am adus pământ vegetal din pădure şi am plantat mai multe categorii de flori.
Aceste flori, udate de două-trei ori pe săptămână, permanent îngrijite, au crescut foarte frumos, majoritatea trecătorilor oprindu-se pentru a le admira, fără a mai vorbi de locatarii din zonă, care au fost şi sunt impresionaţi de eforturile făcute şi de rezultatele obţinute.  
Numai că, după înflorirea acestora, dimineaţa devreme, la două-trei zile, brute slute şi negricioase pornesc de la un capăt la altul al străzii, rup cele mai frumoase flori şi merg cu ele la vânzare, inclusiv la distanţe foarte mici de locul de unde le rup (la circa 250-1.000 de metri), precum intrarea în Parcul „Romanescu“, în centrele comerciale din cartierul 1 Mai (Pelendava, Carrefour).
Dacă vreun locatar încearcă să intervină contra acestor hiene negricioase, tot el este agresat, nu în puţine cazuri având autoturismul parcat în faţa casei zgâriat peste câteva zile.
Fenomenul a luat o amploare foarte mare: aceste barbare negricioase distrug cele mai frumoase flori de pe străzi, din parcuri şi de pe mormintele din cimitire, urâţind efectiv, în mod real şi substanţial, faţa oraşului.
Numeroşi cetăţeni au renunţat, şi tot mai mulţi renunţă, la plantarea unor flori frumoase în faţa casei lor, pe domeniul public, din cauza menţionată mai sus.
În timp ce alte oraşe, din ţările civilizate, au ajuns să fie proverbiale şi prin frumuseţea florilor din faţa fiecărei case, din fiecare curte/grădină, din fiecare parc şi din cimitire, noi ajungem să fim proverbiali prin opusul situaţiei, încadrat, de lumea civilizată, ca primitivism, barbarism.
Cu toate că situaţia este cunoscută, autorităţile statului dau dovadă de o totală indiferenţă faţă de rezolvarea acestei probleme.
De reţinut şi următorul fapt: aspectul este cel mai bine cunoscut, zilnic, de către persoanele (peste 90% de sex feminin şi brunete) care fac curăţenie pe străzi.
Acestea nu numai că nu intervin pentru stoparea fenomenului, dar, în frecvente cazuri, chiar furnizează informaţii (despre locurile cu flori foarte frumoase) vandalilor de flori, care fie sunt prieteni, fie sunt membri de familie.
Unităţile de salubritate care au în subordine persoanele ce fac curăţenie pe străzi ar trebui să aibă o responsabilitate pe această linie.
Soluţii de rezolvare:
1. Organele statului să intervină cu fermitate în combaterea comerţului cu flori de către persoanele neautorizate, în locurile neautorizate şi cu produse a căror provenienţă legală nu o pot justifica.
Cel puţin periodic, lunar în sezonul de vară, ar trebui efectuate controale tematice (de către poliţie, împreună cu alte organe) pe această temă.
2. Cetăţenii să nu mai cumpere flori de la aceste barbare negricioase, care îşi duc existenţa din distrugerea a ceea ce dă frumuseţe vieţii de zi cu zi: florile.
Fiecare cetăţean trebuie să se gândească la faptul că, prin cumpărarea unor flori de la aceste brute slute şi negricioase, contribuie, indirect, dar fără să ştie, la distrugerea celor mai frumoase flori de pe străzi, din parcuri şi de pe mormintele celor dragi lor.
Vă rog dragi cetăţeni, nu mai cumpăraţi flori de la aceste criminale ale florilor, care îşi duc existenţa din uciderea a ceea ce dă frumuseţe vieţii de zi cu zi: florile.
Vă rog foarte mult: popularizaţi şi transmiteţi mai departe acest material.
Speranţa este în cetăţeni, nu în politicieni, în parlamentari, în guvernanţi şi în instituţiile statului, care, în loc să se pună ei în slujba cetăţenilor, se folosesc de populaţie în scopul satisfacerii intereselor personale şi ale grupurilor nelegitime de interese din care fac parte.
Nu uitaţi dragi cetăţeni că:
„Schimbare politică. Alţi ciobani, alţi câini, aceleaşi oi“ (Valeriu Butulescu – „Frunze fără ram“) şi că „Vai de ţara în care cei nedrepţi fac legi şi cei incompetenţi conduc“ (N.G.L.)
„Când domnesc nelegiuiţii, oamenii se prăpădesc“ („Vulgata“, Proverbia, 28, 12) şi că „Cei mici, de când este lumea, au suferit din pricina neghiobiei celor mari“ (La Fontaine, „Fabule“, II, 4, „Taurii şi broaştele“).
„Ţara întreagă aşteaptă să se facă ceva nou şi politicienii discută despre lucrurile pe care le-au făcut, şi le-au făcut rău“ (Nicolae Iorga) şi că „Politica nu se face cu sfinţii, dar dacă oamenii politici îl iau ca model pe Iuda, vai de ţara în care se face politica acestuia!“ (Victor Duţă).
 „Politicienii vând zilnic iluzii… Este pâinea pe care ne-o oferă pentru a ne împiedica să vedem cât de amărâtă este viaţa noastră“ (Victor Duţă) şi că „Ticăloşia câtorva este o nenorocire pentru toţi“ (Syrus, 663).
N.G.L.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS