12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTârgul meşterilor populari din România, la Târgu Jiu

Târgul meşterilor populari din România, la Târgu Jiu

Târgul meşterilor populari din România, aflat la a noua ediţie, s-a deschis ieri la Târgu Jiu. La festivitate au fost prezente autorităţile locale şi cei peste 45 de meşteri populari veniţi din toate regiunile istorice ale ţării, fiind reprezentate judeţe precum: Bistriţa, Argeş, Cluj, Mureş, Mehedinţi, Alba, Dolj, Timiş, Maramureş, Braşov şi Harghita. „Este cea de-a noua ediţie a Târgului Meşterilor Populari din România. Iată că au trecut nouă ani de când Centrul pentru Promovarea Culturii Tradiţionale organizează acest târg şi are onoarea de a primi la Târgu Jiu, în fiecare an, zeci şi zeci de meşteri populari adevăraţi. Şi la această ediţie avem privilegiul de a fi alături de Domniile voastre, împânzind practic toată ţara, din Banat în Maramureş, din Bucovina în Transilvania, în Moldova, Muntenia şi Oltenia. Ne bucură enorm faptul că la această ediţie participă şi 14 meşteri populari gorjeni, ceea ce înseamnă că încetul cu încetul, cu fiecare ediţie, cei care au moştenit şi practicat arta populară în Gorj încep să devină din ce în ce mai vizibili“, a declarat Ion Cepoi, şeful Centrului pentru Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, organizatorul târgului.

Meşter popular de 82 de ani

Decana de vârstă a meşterilor populari este Veturia Suciu, din comuna Cojocna, judeţul Cluj. Femeia, în vârstă de 82 de ani, a participat la toate ediţiile organizate până acum şi este artistă în ţesut costume tradiţionale. Ultima expoziţie importantă a avut-o în Belgia: „De la prima ediţie, cu mare drag vin la Târgu Jiu. Am întâlnit oameni de valoare pe aici, cu care ne înţelegem, şi publicul din Târgu Jiu e foarte omenos. Noi suntem meşteri populari de mult timp, de 20 de ani. Peste tot pe unde umblăm ducem mândria României. Am adus costume populare, rochiţe, îngeraşi, tot ce se poate face cu războiul şi cu un ac de cusut. Am cucerit lumea cu acul şi cu războiul de ţesut. Peste tot pe unde mă duc în afara ţării le spun oamenilor că asta este România şi să nu mai spună acele lucruri urâte despre toţi românii. Am scris şi o carte despre ceea ce realizez eu“, a spus Veturia Suciu.
Târgul meşterilor populari din România, găzduit de Târgu Jiu, se va închide pe 15 august.

Alte activităţi dedicate culturii populare

Astăzi, la ora 11.00, la sediul Centrului pentru Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj va avea loc vernisajul unei expoziţii de artă populară de pe Valea Gilortului, va fi lansată o monografie şi se va acorda un premiu pentru cercetare. De asemenea, pe 14 şi 15 august, la Tismana, va avea loc o nouă ediţie a Festivalului Cântecului, Jocului şi Portului Popular Gorjenesc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS