8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZece olteni, printre muncitorii români ţinuţi captivi în Libia

Zece olteni, printre muncitorii români ţinuţi captivi în Libia

Zece bărbaţi din judeţul Olt se află printre cei 51 de muncitori români care sunt ţinuţi captivi în Libia de aproape două luni. Cei 51 de muncitori români au fost angajaţi printr-o firmă de plasare a forţei de muncă din Bucureşti. Ei au plecat în Libia să lucreze în construcţii, în capitala Tripoli, cu promisiunea că vor fi plătiţi cu 1.400 de euro pe lună şi că vor semna contractul odată ajunşi la destinaţie. Înţelegerea nu a fost respectată, iar oamenii au primit mai puţini bani decât li se promisese la plecarea din ţară. În urmă cu mai bine de două luni, unii au refuzat să mai muncească şi au vrut să se întoarcă acasă. Reprezentanţii firmei de construcţii pentru care lucrează le-au reţinut paşapoartele, iar oamenii nu se pot întoarce în ţară. Mai mult, muncitorii români le-au transmis celor de acasă că nu mai au bani nici pentru mâncare sau apă, în timp ce autorităţile române încearcă să rezolve această criză.

Fără viză nu pot părăsi Libia

Ministerul Afacerilor Externe, la solicitarea Instituţiei Prefectului – Judeţul Olt, a anunţat care este în prezent situaţia celor 51 de muncitori români plecaţi la muncă în Libia, începând cu decembrie 2012.
Din verificările efectuate de Ambasada României în Libia reiese că aceştia nu au avut încheiate contracte de muncă în România, deplasarea în Libia realizându-se cu promisiunea încheierii unor contracte de muncă de către firma libiană RWAFIL GROUP.
La momentul sosirii în Libia, muncitorii români nu s-au înregistrat/nu şi-au anunţat prezenţa la Ambasada României la Tripoli şi au predat paşapoartele angajatorului libian care le-a solicitat, sub pretextul prelungirii vizei de şedere în Libia. Cetăţenii români reclamă faptul că nu sunt remuneraţi corespunzător pentru munca depusă (lipsa unui contract ferm permite părţii libiene să invoce diverse motive pentru neachitarea salariilor stabilite).
La rândul său, angajatorul reclamă o serie de cheltuieli efectuate cu angajaţii români (bilete de avion, cazare, hrană) în condiţiile în care aceştia l-au indus în eroare în ceea ce priveşte calificarea lor profesională.
În conformitate cu legislaţia locală, pentru a părăsi Libia, angajaţilor străini li se aplică în paşaport o viză de ieşire; iar în absenţa acestei vize nu pot părăsi ţara.

Măsuri ale Ambasadei României la Tripoli

Ambasada României la Tripoli a întreprins o serie de măsuri pentru a remedia situaţia în care se află muncitorii români. Reprezentanţi ai ambasadei au vizitat, în repetate rânduri, cetăţenii români la complexul în care sunt cazaţi.
Oficialii au solicitat sprijinul autorităţilor competente pentru recuperarea paşapoartelor, aplicarea vizei de ieşire din Libia, precum şi suportarea cheltuielilor de repatriere de către angajatorul libian.
S-au întâlnit cu reprezentanţi ai autorităţilor locale (Ministerul de Externe, Ministerul de Interne – Autoritatea Naţională pentru Paşapoarte şi Imigrări, Ministerul Muncii), cărora le-au prezentat situaţia muncitorilor români şi le-au solicitat sprijin urgent în rezolvarea situaţiei.
Menţin în permanenţă legătura telefonic atât cu directorul firmei de intermediere din România, care a informat că se va deplasa la Tripoli, pentru rezolvarea situaţiei, cât şi cu patronul libian.

Pe fir a intrat şi Departamentul Relaţii Consulare

De asemenea, Departamentul Relaţii Consulare a întreprins o serie de măsuri: a contactat Ambasada Libiei la Bucureşti; l-a convocat pe directorul firmei SC INTEREST CONSTRUCT EUROART SRL, căruia i s-a solicitat facilitarea întoarcerii de urgenţă în România a muncitorilor români.
A sesizat Direcţia Inspecţia Muncii din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice cu privire la plângerile muncitorilor români.
A fost convocat un grup interministerial de lucru MAE – MAI (Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate) – Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (Inspecţia Muncii) cu scopul de a identifica o serie de măsuri pentru evitarea pe viitor a unor astfel de situaţii.
Acest caz, care este un litigiu de muncă între muncitorii români pe de o parte şi intermediarul român şi angajatorul libian pe de altă parte, nu poate fi soluţionat, din păcate, de reprezentanţii MAE, deoarece depăşeşte competenţele consulare.
În urma demersurilor MAE, câţiva dintre muncitorii români s-au întors în România, iar pentru ceilalţi se încearcă negocierea unei soluţii cu angajatorul libian pentru repatriere.
Click News

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS